Nagyvilág

Egyre erősebb a Florida felé tartó Dorian

A hurrikán az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet.

Pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán és a miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint az Atlanti-óceán fölött tovább is erősödhet. Az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet.

Donald Trump elnök egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy

egyesek szerint legalább olyan nagy, vagy még nagyobb lesz, mint az Andrew hurrikán (1992-ben).

A Bahamákon pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az életével játszik.

Senki ne legyen olyan őrült, hogy dacolni próbál a viharral, nagyon erőteljes, életveszélyes hurrikán fenyeget.

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump is rendkívüli állapotot hirdetett, így a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.

Az elnök közölte: a Palm Beachben lévő Mar-a-Lago épületkomplexumát, amit az amerikai sajtó téli Fehér Házként is emleget, lezárták, megkezdték az előkészületeket a hurrikán elleni védekezésre, de az elnök nem igényel külön segítséget a szövetségi alapból. Az MTI szerint az Egyesült Államokban megütközést keltett Kim Campbell volt kanadai miniszterelnök Twitter-bejegyzése. A politikusnő azt kívánta, a hurrikán kapja telibe Mar-a-Lagót. Később a felháborodás miatt Campbell bocsánatot kért és törölte bejegyzését.

A floridai Key Westen és környékén felszólították a turistákat, hogy bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de azonnal hagyják el a vidéket. DeSantis kormányzó közölte: az előrejelzések szerint erős esőzések, áradások várhatók, arra számítanak, hogy sok helyen lesznek áramkimaradások. A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat.

Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el.

A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, miként vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette: 26 fős mentőcsapatot küld a floridaiak megsegítésére.

Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és mindent megteszünk, hogy segítsünk ezekben a nehéz időkben.

New York városa is segít: Bill de Blasio polgármester azt közölte, hogy a város tűzoltókat és segélymunkásokat küld a déli államba.

Kiemelt kép: MTI/AP/NOAA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik