Nagyvilág

Trump igazságügyi minisztere szerint veszélyes, amit az FBI volt igazgatója csinált

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) menesztett igazgatója megsértette az intézmény szabályzatát a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetései kiszivárogtatásával – állapította meg az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata, amelynek eredményét csütörtökön tették közzé.

Közleményében a tárca ugyanakkor azt közölte: nem indít pert a 2017 tavaszán Donald Trump amerikai elnök által menesztett volt FBI-igazgató ellen.

A minisztérium főigazgatója, Michael Horowitz által aláírt jelentés erőteljesen bírálja a volt FBI-igazgatót az elnökkel folytatott beszélgetéseinek nyilvánosságra hozatala miatt, és azt írja: Comey veszélyes precedenst teremtett mindazon közszolgák számára, akik kormányzati titkos anyagokhoz férnek hozzá.

A hónapokig tartó vizsgálatot Horowitz kezdeményezte, annak feltárására, vajon elmarasztalható-e az FBI volt vezetője, amiért fontos információkat és dokumentumokat szivárogtatott ki a sajtónak.

James Comey azzal védekezett, hogy ezek az információk segítettek Robert Mueller különleges vizsgálóbizottságának életre hívásában. A Mueller-bizottság azt vizsgálta, hogy Donald Trump és 2016-os választási kampányának munkatársai összejátszottak-e az oroszokkal a választási győzelem érdekében, illetve Trump – már elnökként – akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

Döntésével Comey megsértette az FBI szabályzatát és a munkaszerződését

– fogalmaz az amerikai sajtóban csütörtökön ismertetett minisztériumi jelentés.

A Comey által kiszivárogtatott információkat és feljegyzéseket a The New York Times hozta nyilvánosságra két évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik