Nagyvilág

Megállapodtak az olasz Demokraták az Öt Csillaggal

Salvini két szék közt a pad alá esett.

Koalíciós megállapodást kötött az olasz balközép Demokrata Párt és a populista Öt Csillag Mozgalom – számol be a BBC. A két párt megállapodott arról, hogy Giuseppe Conte marad a miniszterelnök. A koalíciós megállapodás a 2023-as választásig szól. Nicola Zingaretti, a Demokraták vezetője úgy fogalmazott az együttműködésről, hogy az „megér egy próbát”.

Sergio Mattarella államfő szerdáig adott haladékot a pártoknak, hogy állapodjanak meg a kormányalakításról, különben ügyvezető kormányt jelöl ki, és előrehozott választást hirdet. A Demokraták az Öt Csillaggal azután ültek tárgyalóasztalhoz, hogy Conte lemondott a kormányfői tisztségről, miután Matteo Salvini, az eddig kormányon lévő szélsőjobboldali Liga elnöke bizalmatlansági indítványt helyezett kilátásba ellene.

Salvini a lépéstől azt remélhette, hogy pártja népszerűségnövekedését előrehozott választáson válthatja mandátumokra, de ez a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom megállapodásával lekerül a napirendről. (Fotó: Europress – Filippo MONTEFORTE / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik