Nagyvilág

Olyan rakétát fejlesztett ki Észak-Korea, amivel senki nem számolt

Észak-Korea feltehetően olyan rakétát fejlesztett ki, ami ki tudja játszani Japán rakétavédelmi rendszerét, írja a The Guardian.

Takeshi Iwaya, Japán honvédelmi minisztere kedden arról beszélt, megállapításaik szerint a közelmúltban tesztelt ballisztikus rakéták rövid hatótávolságúak és szabálytalan pályán mozognak, magyarul a védelmi rendszerek képtelenek lennének hatástalanítani.

Japán és az Amerikai Egyesült Államok olyan Aegis típusú rombolókat helyezett ki a Japán-tengerre, melyek képesek elpusztítani a rakétákat a levegőben. Japán további két hasonló rendszer telepítését tervezi a szárazföldön, hogy megerősítse az ország védelmét.

A probléma most az, hogy ezek a szerkezetek csak a kiszámítható pályán mozgó rakéták ellen hatásosak, de a változó utat megtevő rakétákkal szemben nem.

A dél-koreai külügyminisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban jelenleg is zajlik a legutóbb észak-koreai rakétakísérletek kielemzése, melyekről egyébként Donald Trump amerikai elnök azt mondta korábban, hogy jelentéktelenek.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/KCNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik