Nagyvilág

Váratlanul megjelent Irán külügyminisztere a G7-csúcs helyszínén

Egy iráni kormánygép szállt le vasárnap délután 2 óra után a délnyugat-franciaországi Biarriztban, a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport tanácskozásának helyszínére. Az Airbus A321 gép Teheránból érkezett, fedélzetén Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel – jelentette be az iráni kormány, amit a francia elnöki hivatal megerősített.

A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy az iráni külügyminiszter francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal tárgyal, a tervek szerint nem találkozik az amerikai delegációval.

Az iráni külügyminisztérium tájékoztatása szerint  Mohamed Dzsavád Zaríf az iráni nukleáris válságból való kiút lehetőségeiről tárgyal a francia féllel.  A francia sajtó úgy értesült, hogy a biarrizti francia-iráni egyeztetésről a G7 országcsoport vezetői szombat esti vacsorájukon állapodtak meg.

Közben Donald Trump amerikai elnök cáfolta vasárnap, hogy bármilyen Iránnak szóló, „közös üzenetet” megvitattak volna a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport csúcstalálkozóján Biarritzban, a francia államfő pedig kijelentette, hogy nem kapott „hivatalos megbízást” a közvetítésre, mindegyik ország folytatja a saját kezdeményezéseit Teherán irányába.

Korábban egy francia diplomáciai forrás beszélt arról, hogy a G7-országok vezetői megbízták Macront, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át az iszlám köztársaságnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben.

Trump elnöknek igaza van. A G7 informális klub, nem adunk hivatalos mandátumot egyikünknek vagy másikunknak, ilyen nem létezik. Abban állapodtunk meg tegnap, hogy folytatjuk a cselekvést, mindenki a maga részéről

– mondta sajtótájékoztatóján a francia elnök, aki korábban az LCI hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy „közös üzenetet” fogalmaztak meg a résztvevők az iráni nukleáris kérdésről.

Megegyeztünk arról, hogy mit fogunk mondani Iránról, közösen, a G7-eknek van üzenetük a céljainkról, és az a tény, hogy ezeket osztjuk, fontos részlet, segít elkerülni a megosztottságot, amely valójában mindenkit gyengít

– fogalmazott a hírtelevízióban vasárnap délelőtt Emmanuel Macron.

Két nagyon egyértelmű dologban mindannyian egyetértünk: nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne, és ragaszkodunk a térség stabilitásához. Közös üzenetben állapodtunk meg, ami az én szememben értékes, valamint egy akciótervről, amely lehetővé teszi valamelyest az álláspontok kibékítését

–tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök ezt követően bejelentette, hogy jóllehet támogatja Emmanuel Macron fellépését Irán irányába, az Egyesült Államok saját kezdeményezésekkel lép fel a kérdésben.

Macron hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett. A francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Diplomáciai források szerint a biarritzi csúcstalálkozót megnyitó vacsorán megállapodtak abban is, hogy meg kell erősíteni a párbeszédet és az együttműködést Oroszországgal, de azt túl korainak ítélték meg, hogy Moszkvát ismét felvegyék soraikba és G8-csoportként folytassák működésüket.

Kiemelt kép: Donald Trump amerikai elnök (b2) és Boris Johnson brit miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytat a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) csúcstalálkozójának második napján a délnyugat–franciaországi Biarritzban 2019. augusztus 25-én. (MTI/EPA/Pool/Stefan Rousseau)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik