Nagyvilág

Százezrek állnak ki a szadista apjukat megölő lánytestvérek mellett

Az ügy rávilágított arra, hogy Oroszországban nem számíthatnak segítségre a bántalmazottak.

Oroszország egyik legforróbb vitatémája annak a három lánynak az ügye, akik tavaly júliusban megölték az őket bántalmazó apjukat – számol be a BBC. Már több mint háromszázezren írták alá azt a petíciót, ami a szabadon engedésüket követeli.

2018. július 27-én este az 57 éves Mihail Hacsaturján moszkvai lakásán egyenként magához hívta három lányát, Kresztyinát, Angelinát és Mariját. Leszidta őket azért, mert nem takarították ki rendesen a lakást, és gázspray-vel az arcukba fújt. Nem sokkal később, miután elaludt, a lányok vadászkéssel, kalapáccsal és paprikaspray-vel támadtak rá, halálos sebeket ejtve a fején, nyakán és mellkasán. Ezután kihívták a rendőröket, akik a helyszínen letartóztatták őket.

A nyomozás során kiderült, hogy Hacsaturján évek óta rendszeresen verte, kínozta, szexuálisan zaklatta és fogva tartotta lányait. Emberi jogi aktivisták amellett érveltek, hogy a testvérek nem gyilkosok, hanem áldozatok, akiknek semmilyen módjuk nem volt segítséget és védelmet kérni a bántalmazó apa ellen.

A lányok anyja, akit Hacsaturján szintén bántalmazott, már évekkel korábban a rendőrséghez fordult, és így tettek a férfitól rettegő szomszédok is, de nem kaptak segítséget. A gyilkosság idején az anya már nem élt velük, Hacsaturján el is tiltotta tőle a lányokat.

Az ügyészek szerint Hacsaturjánt előre kitervelten, bosszúból ölték meg a testvérek, akiket húsz év börtönre is ítélhetnek, ha bűnösnek találják őket. Ügyvédeik szerint azonban önvédelemből cselekedtek. Az orosz törvények szerint önvédelemre nem csak közvetlen fenyegetés, hanem folytatólagosan elkövetett agresszió esetén is lehet hivatkozni, márpedig a lányok folytatólagosan elkövetett bűncselekmény áldozatai.

A testvérek ügye nagyon lassan halad. Bár már nincsenek őrizetben, sem egymással, sem újságírókkal nem beszélhetnek. Az emberi jogi aktivisták mellett sok orosz is követeli már a törvények megváltoztatását és konkrét intézkedéseket, így menedékhelyek megnyitását, távoltartás elrendelését és képzéseket, hogy a hatóságok kezelni tudják a bántalmazást. Egyes szakértők szerint az orosz börtönökben gyilkosság miatt fogva tartott nők akár nyolcvan százaléka is a bántalmazóját ölhette meg önvédelemből.

A lányok mellett gyűléseken, előadásokon, megmozdulásokon állnak ki az oroszok. A társadalom konzervatívabb részén azonban vannak olyanok is, akik ellenük akarnak fellépni. Egy „Férfiállam” nevű szervezet, amely két fő céljának a patriarchátus és a nacionalizmus kiterjesztését jelölte meg, kampányt hirdetett „Rács mögé a gyilkosokkal” címmel, azt követelve, hogy ne engedjék szabadon a testvéreket. (Fotó: Europress – Yuri KADOBNOV / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik