Nagyvilág

Bármeddig fogva tarthatják a bevándorló gyerekeket az USA-ban

Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett migráns gyermekek korlátlan ideig tartó fogva tartását – jelentette be szerdán a belbiztonsági minisztérium Washingtonban.

A tárca közölte: hatályon kívül helyezi azt az 1997-ben született bírósági döntést, amely előírta a szövetségi hatóságoknak, hogy 20 napnál tovább nem tarthatnak őrizetben kiskorúakat az illegális migránsok számára fenntartott befogadó központokban, még a szüleikkel együtt sem. Az eddig érvényben lévő bírói határozat értelmében 20 nap eltelte után az amerikai államnak kellett gondoskodnia a gyermekekről, számukra megfelelő intézményekben.

Az új szabályozás, amelyet még a héten közzétesznek a szövetségi közlönyben és várhatóan 60 napon belül lép életbe, minden időbeli korlátozást eltöröl, így mind a gyermekek, mind a szüleik akár korlátlan őrizetben maradhatnak a migránsokat befogadó központokban.

„Ez a szabályozás lehetővé teszi, hogy a szövetségi kormány szigorúan betartassa a kongresszus által elfogadott bevándorlási törvényeket” – fogalmazott az MTI által idézett közleményében Kevin McAleenan, ügyvezető belbiztonsági miniszter.

Elemzők szerint a Trump-kormányzat döntése a bevándorlási törvényt szigorító lépések sorába illik, úgy, hogy közben nincs szükség a kongresszus egyetértésére. Mindazonáltal az előrejelzések szerint civil szervezetek várhatóan bíróságon támadják meg a döntést. Az új rendelkezést egyébként hatálya lépése előtt egy szövetségi bírónak kell jóváhagynia.

Kiemelt kép: Europress/MANDEL NGAN/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik