Nagyvilág

63 ember halt meg egy kabuli esküvői merényletben

Hatvanhárom halálos áldozata és több mint száznyolcvan sebesültje van annak az öngyilkos merényletnek, amelyet vasárnapra virradóra követtek el az afgán fővárosban.

Naszrat Rahimi belügyminisztériumi szóvivő hozzátette, hogy az áldozatok közt sok a nő és a gyerek. A személyzet szerint a rendezvényre mintegy 1200 embert hívtak meg a Dubai City központba, amely a főváros nyugati részében fekszik.

A zömében síiták lakta városrészben helyi idő szerint 22 óra 40 perckor elkövetett merényletet a tálibok közleményben elítélték, és tagadták, hogy bármilyen közük lenne hozzá. A radikálisok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid Twitteren leszögezte: senkinek sincs joga nőket és gyerekeket megölni.

Az egyik vendég, Mohammad Farhag az AFP hírügynökségnek számolt be a látottakról:

“Mindenki sírva és kiabálva rohant kifelé. Húsz percig a teljes terem tele volt füsttel, a férfiak közül pedig mindenki meghalt, vagy megsérült, a testeket pedig csak két órával a robbanás után tudták kihozni az épületből.”

A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Nem ez volt az elmúlt napok egyetlen hasonló eseménye: tíz nappal ezelőtt egy kabuli rendőrségi épület előtt robbant bomba, tizennégy ember halálát és legalább százötven sérülését okozva. A detonációt a tálibok vállalták magukra. Pénteken egy tálib vezető, Hibatullah Akhundzada testvére egy mecset mellett robbant bomba miatt hunyt el a pakisztáni Kvettában – a BBC az afgán hírszerzés köreiből származó forrása szerint a férfi volt a célpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik