Nagyvilág

Viccet csinált az al-Kaida az Iszlám Államból egy videó közlésével

Egy baki videót közölt az egyik terrorista szervezet a másikról, hogy ezzel ássa alá a tekintélyét.

Az al-Kaida arab-félszigeti sajtóterméke, a Hidayah Media Productions közölt egy videót, amelyen az látható, ahogy az Iszlám Állam egy jemeni katonája térdelve próbálja megújítani a hűségét a szervezet vezetőjéhez Abu Bakr al-Bagdadihoz, de ez sehogy sem sikerül neki, állandóan megzavarja egy madár rikácsolása – számolt be róla a Telegraph.

Az Abu-Muhammad al-Adeninek azonosított férfit állandóan megzavarja a károgás, és elfelejti a szövegét, ami miatt újra és újra elő kell vennie zsebéből az azt tartalmazó cetlit. Eközben egy másik katona is hallható, aki azt mondja al-Adeninek:

nyugi, maradj laza!

Azt nem tudni, hogy a Hidayah hogyan szerezte meg a szerkesztetlen felvételt, talán egy átállt Iszlám Állam harcos adta át, de az is lehet, hogy egy elfoglalt bázison találtak rá.

Szakértők szerint a felvétel – amit az al-Kaida The Hollywood reality of al-Baghdadi group – Part 2-nak (al-Baghdadi csoportjának hollywoodi valóságának) nevezett el – 2017-ben készült, mikor még a terrorista szervezet egyre erősebbé vált.

Elizabeth Kendall, az Oxfordi Egyetem Közép-Kelet specialistája osztotta meg elsőként a videót Twitter-oldalán ezekkel a szavakkal:

A hős madár könyörtelenül belefojtja a szót az ISIS jemenijébe, aki megújítaná a kalifa iránti hűségét.

Kendall hozzáteszi azt is, hogy „számomra az egyik érdekes dolog ebben, hogy nálunk jobban alkalmazza az al-Kaida az ellennarratívát, humorral, gúnnyal és nagyon okos módon”.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida halálos versenyt folytat a jemeni területekért, befolyásért és harcierőért, miközben mindketten harcolnak az iráni hátterű hútikkal is. Ennek a harcnak az egyik terepe a közösségi oldalakon van, a másik pedig élőben, az utóbbi hónapokban az Iszlám Állam egyre több öngyilkos merényletet követ el az al-Kaida állásainál.

A Hidayah nem először közöl az Iszlám Államnak kínos felvételt. 2016-ban azt leplezték le, hogy egy sötétvörös üdítőital-sűrítményt használnak fel művérként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik