Nagyvilág

Tragédia a Kocner-vírus Szlovákiában

Az elemző szerint szinte az egész politikát megfertőzte, jövőre pedig megbukik a vezető kormánypárt.

Szlovákiában újabb és újabb részletek látnak napvilágot a már több ügyben is megvádolt vállalkozó, Marian Kocner kiszivárgó üzenetváltásairól a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottjával, A. Zsuzsovával a koalíció vezető politikusairól.

Az Új Szónak Grigorij Meseznikov politológus azt mondta, a legújabb információk azt jelzik, hogy a maffia szinte mindenhová bejutott, az akkori államfőn, Andrej Kiskán és néhány ellenzéki politikuson kívül az egész szlovák politikát megfertőzte a Kocner-vírus.

Kocner mindenhol jelen volt. Nem kellett, hogy mindenhol sikeres legyen, de mindenhol nyitott ajtó várta.

Azt tartja az igazi tragédiának, hogy az ügyészség, a rendőrség, a bíróság, kormányzati intézmények szinte mind érintettek. Kocner  egy házban lakott a volt kormányfővel, Robert Ficóval, és ezt is arra használta, hogy befolyással legyen a dolgok alakulására. Mint mondta, ez lehangoló kép különösen a Smerről és a kormányzó pártokról.

Az üzenetváltásokban előkerült Bugár Béla neve is, de az elemző szerint kizárható közöttük a komolyabb kapcsolat, a Híd nem tartozott Kocner érdekeltségi körébe. A néhány üzenet nem ront  érdemben sem Bugár, sem a Híd megítélésén. A pártnak inkább az árthat, hogy 2018-ban sem lépett ki a koalícióból, ami persze Kocner érdeke volt, neki nem jött volna jól egy kormányváltás, de a Híd nem miatt döntött a maradás mellett.

A politológus szerint az, hogy a felmérések szerint még mindig a Smer a legnépszerűbb párt, nem jelenti azt, hogy jövőre megnyeri a választást, mert az nyer, aki meg tudja szervezni kormányzáshoz szükséges többséget. Úgy véli, a Smer jövőre már nem lesz része az új kormánynak, mert a Szlovák Nemzeti Párton kívül nincs senki, aki kormányozna vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik