Nagyvilág

Montenegróban is kitiltják a kocsmákból a dohányosokat

Sokan félnek a bevételeik megcsappanásától.

Montenegróban, ahol az egyik legnagyobb a dohányosok aránya Európában, betiltották a dohányzást a zárt nyilvános helyeken – tudósít a Szabad Európa Rádió. A szerdán életbe lépő szabályozás szerint az éttermekben és kávézókban sem lehet dohányozni, de a kaszinók felmentést kaptak.

A törvényt ellenszavazat nélkül fogadták el július 31-én, miután az egészségügyi miniszter közölte: a 2004-ben hozott dohányzás elleni törvény nem hozta meg a várt eredményeket. A miniszter kijelentette: tárcája kitart amellett, hogy a törvényt az utolsó betűig betartassa.

Egy világbanki tanulmány szerint 2016-ban a 15 évesnél idősebb montenegróiak 46 százaléka dohányzott. A hatszázezres ország egészségügyi minisztériumának becslése szerint évente 400 montenegróit diagnosztizálnak tüdőrákkal.

Az új törvény szabályozza a cigaretta árusítását, és kötelezővé teszi a figyelmeztetések feltüntetését a csomagoláson. Bár a vendéglátóhelyek létesíthetnek elkülönített helyiségeket a dohányzóknak, sokan amiatt aggódnak, hogy a szabályozás negatívan érinti bevételeiket.

A Balkánon továbbra is elterjedt a beltéri dohányzás nyilvános helyeken, bár Horvátország és Észak-Macedónia már bevezetett hasonló tilalmat – jegyzi meg a Szabad Európa Rádió. (Fotó: Europress – Omar TORRES / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik