Nagyvilág

Epstein halála miatt hullanak a fejek

Kirúgták a börtön vezetőjét, de folytatódik a nyomozás a néhai milliárdos cinkosai után is.

Személyi változásokat hajtottak végre a manhattani börtönben, ahol meghalt az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt Jeffrey Epstein. Az amerikai igazságügyi minisztérium ezt azután közölte, hogy felvetődött, a börtönben komoly szabálytalanságok vezethettek a milliárdos halálához.

A börtön igazgatóját áthelyezték, két másik tisztségviselőjét a vizsgálatok lezárultáig szabadságra küldték. Az MTI emlékeztet rá, hogy a döntés előtt Donald Trump elnök teljes körű vizsgálatot követelt. Epsteint szombatra virradóra találták eszméletlenül a cellájában, kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni.

Halála körülményeiről különböző elméletek láttak napvilágot. A CBS televízió riportja szerint szombatra virradóra kiabálást és sikoltozó hangokat lehetett hallani Epstein cellája felől. Kiderült, két börtönőr próbálta újraéleszteni őt, miközben az ismételgették:

lélegezz, Epstein, lélegezz!.

A rendőrség és a börtön közleménye szerint öngyilkos lett, de az igazságügyi orvosszakértő a boncolás után közölte, a halál okának megállapításához még információk kellenek. Közben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét végén az amerikai Virgin-szigetekhez tartozó Kis St. James-szigeten (Epstein magánszigetén) átkutatta az elhunyt milliárdos szextanyaként emlegetett birtokát.

William Barr igazságyügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a börtönben történt komoly szabálytalanságok miatt lesznek még  felelősségre vonások, az Epstein bűncselekményeivel kapcsolatos eljárások is folytatódnak. A többi felelős sem menekülhet majd az igazságszolgáltatás elől.

A nyomozás folytatódik mindenki ellen, aki Epstein cinkostársa volt. A vele együttműködők egyike sem nyugodhat

– fogalmazott.

A rendszer hagyta cserben Jeffrey Epstein áldozatait
A milliárdos öngyilkosságával elkerüli a felelősségre vonást. De mi történt a halála előtt közvetlenül?

Kiemelt kép: MTI/AP/New York State Sex Offender Registry

Ajánlott videó

Olvasói sztorik