Nagyvilág

Földműves nők tüntettek Bolsonaro ellen

Húszezren vettek részt a felvonuláson.

Mintegy 20 ezer nő, többségében földművelő és bennszülött tüntetett szerdán Jair Bolsonaro brazil elnök kormányzata ellen Brazíliaváros szívében. Ez volt az első nagyobb megmozdulás, amelyet az államfő ellen szerveztek a fővárosban.

A tiltakozás gyakorlatilag megbénította a közlekedést a város szívében, különösen azon a sugárúton, amelynek mentén a hivatalos intézmények találhatók.

A brazil nemzeti kongresszushoz békésen megérkező menet során a tiltakozók közül többen is a korrupció vádjával bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök szabadon bocsátását követelték. A volt államfő pártja, a baloldali Munkáspárt (PT) szerint Lula da Silva a jelenlegi igazságügyi miniszter, Sergio Moro által vezetett „üldöztetés” áldozata. Moro volt az, aki még bíróként börtönre ítélte Lulát.

A tüntetők olyan jelmondatokat is skandáltak, amelyekkel Bolsonaro „hímsovinizmusát” ítélték el. Az elnök több alkalommal tett a nőket és homoszexuálisokat sértő, valamint rasszista jellegű kijelentéseket.

A női földművesek által szervezett, Margaréták Menete néven ismert felvonulást 2000 óta minden év augusztusában megtartják. A felvonulás célja, hogy megemlékezzenek azokról a női mezőgazdasági termelőkről, akik az ország vidéki területein tomboló erőszak következtében halnak meg. A bennszülött nők első menetére a Brazíliában élő közel száz törzs mintegy 1500 képviselője érkezett az ország szinte minden részéről. (MTI, fotó: Europress – Mateus Bonomi / AGIF)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik