Nagyvilág

A britek relatív többségének brexit kell, bármi áron

Ugyanakkor félnek is a kilépéstől, abból kihagynák a királynőjüket.

A konzervatív The Daily Telegraph számára készült felmérés szerint a britek 44 százaléka ért egyet azzal, hogy Boris Johnson kormányfőnek „bármi áron”, akár a parlament felfüggesztésével is ki kell léptetnie az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezt 37 százalék ellenezte, 19 százalék nem tudott dönteni.

39 százalék 37 ellenében úgy véli, a kilépési folyamatot le kell állítani, ha az északír-ír határ kérdése az egységet fenyegeti. A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a parlament elvesztette kapcsolatát az emberekkel, a képviselők a választók elvárásai helyett csak saját ügyeikkel foglalkoznak.

62 százalék szerint a királynő a politika felett áll, ezért vissza kell utasítania, hogy bevonják a brexittel kapcsolatos ügyekbe. Bár a felmérés szerint a konzervatívok erősödtek, amióta Boris Johnson a kormányfő, mégis jóval többen (45 százalék 26 ellenében) vélték úgy, hogy a miniszterelnök nem képes egyesíteni az országot.

Comres közvélemény-kutató szerint a britek azért aggódnak  leginkább egy megállapodás nélküli kilépésnél, hogy emelkednek a megélhetési költségek (68%), illetve élelmiszer- (53%) és gyógyszerhiány (59%) lesz.

Boris Johnson korábban azt mondta, október 31-én az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az EU-ból, de a megállapodás nélküli brexitet a képviselők többsége ellenzik, ezért a kormányfő már belengette a parlament felfüggesztését is. Az MTI felidézi, hogy Brüsszel a tavaly elfogadott kilépési megállapodást nem akarja újratárgyalni, a legutóbbi halasztásakor a brit kormány is belement, hogy a megállapodást nem lehet újranyitni.

Kiemelt kép: Boris Johnson miniszterelnök a Nemzeti Rendvédelmi Tanács ülésén Londonban július 31-én.  MTI/EPA/Bloomberg/Simon Dawson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik