Nagyvilág

Kim Dzsongunnal egy kategóriába sorolták Orbánt

Megint olyan kategóriába került Magyarország, egészen pontosan a miniszterelnök, amelyre nem lehetünk túl büszkék. A Last Week Tonight című műsor legutóbbi részében John Oliver 20 percig beszélt Türkmenisztánról, és annak vezetőjéről, Gurbanguly Berdimuhammedovról.

A műsorban Türkmenisztánról úgy beszéltek, mint az egyik legrosszabb helyről, ahol élni lehet, köszönhetően annak, hogy gyakorlatilag rendőrállam van, ahol nincs sajtószabadság, igen nagy a korrupció és még mindig létezik a kényszermunka intézménye. Mindezek mellett Oliver részletesen bemutatta azt a személyi kultuszt is, amely Berdimuhammedov köré épült, és amelynek ékes példája, hogy amikor a diktátor egy lóversenyen leesett a lóról, a türmén tévé nem tudósított róla, nehogy sérülékenynek mutassa a vezetőt.

És hogy hogyan jön ide a magyar miniszterelnök? Oliver Berdimuhammedovot veszélyes államférfinak nevezte, de hozzátette: ettől még nem lenne érdekes, hiszen ma már tucatnyi hasonló politikus, például – ahogy az a képernyőn egy montázson megjelent – Kim Dzsongun, Vlagyimir Putyin vagy Orbán Viktor. Ami azonban a türkmén vezetőt megkülönbözteti a többiektől, az az egyedülálló személyi kultusz.

A műsor itt nézhető meg:

Kiemelt kép: Youtube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik