Nagyvilág

Orosz rakétateszt: ötre nőtt a halottak száma

Korábban azt közölték, hogy két ember vesztette életét, négy pedig megsérült.

Öt halottja van annak a balesetnek, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben csütörtökön egy katonai lőtéren. A baleset az észak-oroszországi Arhangelszk megyében történt. A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat szerint valamennyi áldozat a cég munkatársa volt.

Korábban az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy két ember vesztette életét, négyen megsérültek, amikor egy folyékony hajtóanyagú rakéta hajtóműve lobbant lángra egy izotópos áramforrással kapcsolatos műszaki munkálat idején.

A Roszatom szerint a sérülteket különleges egészségügyi intézetbe vitték, ahol megfelelő ellátást kapnak. A vállalat egyben részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak, akiknek segítséget, támogatást nyújt.

Az MTI emlékeztet rá, hogy mind a védelmi tárca, mind a helyi hatóságok korábban azt állították, káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális. Az incidens Szeverodvinszktől 30 kilométerre történt.

A 185 ezres város polgármesteri hivatala közölte, hogy a településen a háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték, de később visszaállt a normális szintre. A helyi polgári védelem parancsnoka azt mondta, a sugárzás szintje nem haladta meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet, a maximálisan megengedett 0,6 mikrosievertes szint mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik