Nagyvilág

Neonáci terrortámadást akadályoztak meg Las Vegasban

Az FBI csütörtökön letartóztatott, illetve megvádolt egy Las Vegas-i férfit, aki egy helyi zsinagóga és egy meleg bár ellen tervezett támadást – írja az ABC News. A 23 éves, biztonsági őrként dolgozó Conor Climo az FBI szerint bombakészítéshez szükséges anyagokat birtokolt, és aktív kapcsolatban volt egy neonáci szervezettel, az Atomwaffen Divisionnel (AWD).

A hatóságok idén áprilisban kezdtek nyomozni az ügyben. Az AWD támogatja a különböző kisebbségek elleni erőszakos fellépést, a tagoknak pedig kiképzést is biztosít. Az FBI eleinte egy informátor, majd egy ügynök segítségével egy titkosított csevegőalkalmazáson keresztül értesült Climo terveiről.

Májusban a férfi egy zsinagóga felgyújtásának, június-július fordulóján pedig egy meleg bár megtámadásának ötletéről is beszámolt.

Augusztus 8-án aztán házkutatást tartottak a férfinél, termitet, kénsavat, forrasztópákát, nyomtatott huzalozású lemezeket és egyéb, robbanószerek elkészítéséhez szükséges tárgyakat találtak nála. Climo elismerte, hogy robbantásra készült.

Kiemelt fotó: PAUL J. RICHARDS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik