Nagyvilág

Továbbra is életveszélyben vannak a szétválasztott sziámi ikrek

Csókay András doktor úr és kollégái újra köszönik az eddigi imatámogatást és újra kérik a Mária Rádió hallgatóit, olvasóit, hogy további imával segítsék a rendkívül nehéz és megterhelő műtétből a gyógyulást, az élethez szükséges szervi funkciók mielőbbi javulását” – idézte a katolikus rádió a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában közreműködő idegsebész szavait.

Az orvosi bravúr ellenére Rabia és Rukia életveszélyben van, a légzésük, a keringésük és az idegi funkcióik még nem álltak helyre, a következő napok sorsfordítók lesznek. A Ripostnak nyilatkozva azt is elmondták, hogy az operáció után még több napig lehet számítani szövődményekre is.

Az ikreket még mindig altatják, három magyar anesztetiológus állandó felügyelete alatt állnak.

Fotó: Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Táborosi András

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket múlt héten választotta szét. A végső szétválasztó műtét – tehát az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozás – sikerrel zárult. Az operációra a dakkai központi katonai kórházban (CMH) került sor a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével, helyi idő szerint csütörtök hajnaltól.

Az operáció 26 órán keresztül zajlott.

Kiemelt kép: REHMAN ASAD / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik