Nagyvilág

Orvosok segítségével vetett véget életének egy ausztrál nő

Júliusban vetett véget az életének a 61 éves Kerry Robertson, az ausztráliai Victoria államban. Ő volt az első, akinek orvosok segítettek meghalni, mióta a 2017-ben a parlament engedélyezte azt – írta a BBC.

Robertsont 2010-ben diagnosztizálták mellrákkal, ami továbbterjedt a tüdejére, a csontjaira, a májára és az agyára. Idén márciusban hagyta abba a kemoterápiát, ugyanis elviselhetetlenné váltak a kezelés mellékhatásai.

Mellette voltunk, David Bowie szólt a háttérben, körbevette a szeretet, elmondta az utolsó szavait, méltóságteljes volt és egyszerű. Számomra ez a legszebb rész: tudjuk, hogy mindent megtettünk azért, hogy boldog legyen életében és hogy kényelmes legyen a halála

– mondta a lánya, Nicole Robertson a Go Gentle Australia szervezetnek.

Kerry Robertson. Fotó: Go Gentle Australia / AFP

Az asszisztált öngyilkosság nem ugyanaz, mint az eutanázia: míg az utóbbinál az orvos közvetlenül elősegíti a páciens halálát például egy injekcióval, az előbbinél csak felír neki egy gyógyszert, amivel véget tud vetni életének.

Lányai szerint Robertson az első lehetséges alkalommal kérte, hogy tegyék erre alkalmassá.

Az ausztrál Victoria államban idén júliusban lépett életbe a törvény, ami engedélyezi az asszisztált öngyilkosságot az után, hogy 2017-ben több, mint 100 óra tárgyalást követően megszavazta a parlament.

Jelenleg 68 kiképzett orvos dolgozik ezen a területen. Olyan páciensek kérhetnek segítséget tőlük, akik elmúltak 18 évesek, és kevesebb, mint hat hónapjuk van hátra. Három doktorral kell konzultálniuk, mielőtt megkapják az engedélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik