Nagyvilág

Egy jelentés szerint erőszakosak az EU-s határőrök, de a Frontex cáfol

Hétfőn többféle sajtóinformációra hivatkozva azt írta a Hvg.hu, hogy a Frontex belső jelentése szerint az Európai Unió több tagországának határőrsége brutálisan bánik a menekültekkel, ami megerősíteni látszik az Európai Tanács korábban ismertetett, és hasonló megállapításokat tevő jelentését.

A Frontex beszámolójában az áll, hogy a bolgár, a magyar és a görög határőrök könnygázzal támadnak a menekültekre, kutyákat uszítanak rájuk, de ehhez hasonlóan sérti a nemzetközi jogot, ha menedékkérőket erőszakkal kísérnek vissza a határon vagy jogtalanul utasítják el őket. Ráadásul a Frontex munkatársai sem mindig tartják be a munkájukkal kapcsolatos előírásokat, illetve nem lépnek fel, ha azt tapasztalják, hogy a nemzeti határőrizeti szervek megsértik a törvényeket.

A Frontex cáfol

Határozottan cáfolta a Frontex európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség hétfőn, hogy munkatársai illegális bevándorlókkal szemben jogsértéseket követtek volna el, ahogy azt egy német-brit sajtójelentés állította – írta az MTI.

A Frontex a dpa német hírügynökségnek e-mailben eljuttatott közleményében leszögezte, hogy a szervezet elítéli az embertelen bánásmód bármely formáját, a menedékkérők jogszerűtlen, eljárás nélküli visszafordítását és az erőszakot, amelyek törvénybe ütköznek az Európai Unió Alapjogi Chartájának értelmében.

Az állásfoglalásban az uniós ügynökség aláhúzta, hogy mindmáig egyetlen panaszt sem tettek a Frontex munkatársaival szemben. Hangsúlyozta azt is, hogy a Frontexnél szolgálatot teljesítőket szigorú magatartási szabályok kötelezik arra is, hogy jelentsék az általuk észlelt incidenseket, amelyekben megítélésük szerint jogsértés történhetett.

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy ismertek előttük a szóban forgó jelentések, és nagyon komolyan veszik az azokban megfogalmazott vádakat.

Az erőszak bármely formája elfogadhatatlan a migránsokkal és menekültekkel szemben,

mondta Andreeva, aki szerint a Frontex ki fogja vizsgálja a jelentések igazságtartalmát.

Mladen Marinov bolgár belügyminiszter hétfőn szintén cáfolta a határőrök illegális bevándorlókkal szemben elkövetett állítólagos jogsértéseiről szóló sajtóhírt.

„Határozottan kijelenthetem, hogy Bulgária minden emberi jogi egyezményt és megállapodást betart” – mondta Marinov müncheni látogatásán. „A bolgár határőrök csak akkor alkalmaznak fizikai erőszakot, ha a helyzet megköveteli” – hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, ez olyan esetekre vonatkozik, amikor támadás éri a bolgár határőröket. Hozzáfűzte, hogy az ilyen esetekre vonatkozó szabályokat szigorúan betartják.

Kiemelt kép: Europress/Alexia Angelopoulou/DPA/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik