Nagyvilág

Rohamosan terjed a dengue-láz

Nicaraguában és Bangladesben tombol a járvány.

Nicaraguában az idén nyolcan haltak meg, becslések szerint 55 ezren betegedtek meg. Rosario Murillo nicaraguai alelnök (first lady) azt ígérte, hogy a kormány harcol a kórokozót terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (aedes aegypti) elterjedése ellen. A szakemberek fokozzák az irtást, a szaporodási helyek felszámolását.

A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában fordul elő. Magas lázzal, ízületi fájdalmakkal, hányással jár. Fertőző. Súlyosabb formái belső vérzéshez, szövődményei szélsőséges esetben halálosak lehetnek.

Az egyiptomi csípőszúnyog vízben rakja le a petéit, különösen elterjedt a városi környezetben, ahol sok a pangó víz – emlékeztet az MTI. Története legsúlyosabb dengue-láz járványa sújtja Bangladest is, ahol idén több mint 17 ezer beteget és 14 halálesetet jegyeztek fel. Csak szerdán 1477 újabb beteget regisztráltak.

Néhány hete a Fülöp-szigeteken rendeltek el országos riadókészültséget miatta, miután az év első felében több mint 100 ezren megbetegedtek és 456-an  meghaltak. A halálos áldozatok többsége öt év alatti gyerek volt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Monirul Alam

Ajánlott videó

Olvasói sztorik