Nagyvilág

Ott tart az USA, hogy már az iráni külügyminisztert is bünteti

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert – jelentette be szerda délután Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

Dzsavád Zaríf valósítja meg Irán legfőbb vezetőjének vakmerő politikáját, és ő a rezsim elsődleges szóvivője világszerte

– fogalmazott Steve Mnuchin, aki szerint a szankciókkal Washington világos üzenetet küld az iráni rezsimnek arról, hogy a közelmúltbeli magatartása teljességgel elfogadhatatlan.

„Az iráni rezsim elősegíti és támogatja a terrorizmust, börtönbe vet és megkínoz ártatlan irániakat, külföldi konfliktusokat szít, Szíriában és Jemenben, valamint az elmúlt hetekben kiterjesztette nukleáris programját” – fogalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor leszögezte azt is, hogy Washington továbbra is diplomáciai megoldást keres „az iráni rezsim romboló magatartására”.

Dzsavád Zaríf Twitteren válaszolt az amerikai lépésre. Megkérdőjelezte annak a logikáját, hogy azért szabjanak ki rá büntető intézkedéseket, mert ő Irán „elsődleges szóvivője a világban”. „Vajon az igazság tényleg ilyen fájdalmas?” – kérdezte a perzsa politikus.

Köszönöm, hogy ilyen nagy fenyegetést jelentek az Egyesült Államok politikájára

– ironizált Zaríf, hangsúlyozva azt is, hogy a szankciók nem érintik sem őt, sem a családját, mert nincs vagyona és értéke Irán határain kívül.

Az intézkedés értelmében Zaríf Egyesült Államokban lévő esetleges vagyonát is befagyasztották, a pénzintézeteknek pedig megtiltották a vele folytatandó tranzakciókat.

Az amerikai kormányzat fokozódó mértékben gyakorol nyomást Teheránra. Ennek jegyében hozza meg büntetőintézkedéseit, így akadályozza az iráni nyersolaj eladását is. Elemzők szerint Washington így akarja ismét tárgyalóasztalhoz és az atomprogramjáról szóló új megállapodás megvitatására kényszeríteni Teheránt.

Kiemelt kép: STRINGER / ANADOLU AGENCY 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik