Nagyvilág

Hiába Trump, Kim Dzsongun újra rakétákat lövöldözött

Újfajta rakétarendszert tesztelt szerdán Észak-Korea Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelete alatt – derül ki a KCNA phenjani állami hírügynökségben csütörtökre virradóra kiadott jelentéséből. Az új típusú, nagy kaliberű, többször bevethető, irányítható rakétarendszer tesztje igazolta a csapásmérő képességüket. A dél-koreaiak is igazolták, hogy mindkét rakéta mintegy 250 kilométert tett meg közel 30 kilométeres magasságban repülve.

A múlt héten is egy nappal a kísérlet után adott hírt arról az észak-koreai hírügynökség, hogy

egy új típusú taktikai irányított fegyver elérheti Dél-Koreát.

Ezzel jelezték, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival.

A Reuters érdeklődésére washingtoni kormányilletékesek azt mondták szerdán, hogy az újabb észak-koreai rakétakísérletek ellenére megtartják a hamarosan kezdődő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot, s a tervek nem változtak.

A múlt heti volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben. A találkozóra azért volt szükség, mert Trump és Kim februári vietnami találkozója után a két fél között megrekedtek a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások.

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a múlt csütörtökihez és a szerdaihoz hasonló rakétakísérletet.

Kiemelt kép: Jung Yeon-je / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik