Nagyvilág

Trumpék kerülőúton 911 gyereket választhattak el családjuktól

Hiába a tavaly nyári bírósági tiltás, az Egyesült Államok hatóságai már több mint 900, menekültként az országba érkező gyereket választottak el családjuktól. Polgárjogi aktivisták szerint a gyakorlat teljesen önkényes, a családok szétválasztásához már egy közlekedési kihágás is elegendő — írja a német Spiegel.

Az ACLU nevű polgári jogi szervezet az ellentmondásos gyakorlat miatt ahhoz a San Diego-i szövetségi bírósághoz fordult, amely csaknem egy éve megtiltotta, hogy elvegyék a gyerekeket a Mexikó felől illegális belépésen ért családoktól. A szervezet szerint már több mint 900 gyereket választottak külön, a számadatok forrásaként az amerikai igazságügyi minisztériumot jelölték meg.

Az ACLU ügyvédje, Lee Gelernt megdöbbentőnek nevezte, hogy Donald Trump adminisztrációja, megkerülve a bírósági végzést, továbbra is családokat szakít szét. Közlése szerint

2018 június 26. és 2019 június 29. között 911-gyereket érintett a gyakorlat, körülbelül 20 százalékuk 5 évnél fiatalabb.

A kormány azzal érvel, hogy bizonyos feltételek mellett a hatóságok hatáskörébe tartozik a gyermekek elválasztása a szülektől. Ez a helyzet akkor, ha a szülőknek bűnügyi érintettségük van, ha nem teljesítik szülői kötelezettségeiket vagy ha veszélyt jelentenek a gyermekre. Szerintük ritka gyakorlatról van szó, a jogvédők szerint azonban szisztematikusan büntetik a gyerekeket és szüleiket. Az ACLU szerint volt olyan eset, amikor ki nem cserélt pelenkára vagy kisebb közlekedési kihágásra hivatkozva szakítottak ki gyerekeket. Egy konkrét esetben egy szülőnek egy 5 dolláros kárt vetettek a szemére és emiatt vették el gyermekét.

Kiemelt kép: Alfredo ESTRELLA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik