Nagyvilág

Eltűnt egy női zenekar négy tagja Szlovákiában

Az afgán női zenekar, a Zohra július 13-án lépett fel a szlovák Pohoda Fesztiválon. A zenekartagok a koncert után együtt mentek vissza a hotelbe, másnap reggel azonban négy tag eltűnését jelentették a rendőrségen – írta a RadioFreeEurope RadioLiberty. A szlovák hírforrások szerint az egyik lánynak Németországban él az unokatestvére, ezért azt sejtik, hogy oda távoztak. Az együttes pedig még nem nyilatkozott a történtekről.

A Zohra az első afgán női együttes. 2014-ben öt taggal alakult a szimfonikus formáció, majd 2017 januárjában a svájci Világgazdasági Fórumon ismerte meg őket a nagyközönség, ahol ők zárták a találkozót. Ez után többek között a BBC és a CBS News is cikkezett róluk.

Az együttes a nevét a zene perzsa istennőjéről kapta, és az Afgán Zenei Intézet tanulóiból áll. 35 tagja árvaházakból vagy nagyon szegény családokból származik, és egy szebb jövő érdekében zenélnek.

A nők nem térnek vissza a sötét múltba – eltörhetik a hangszereket, betilthatják a zenét, de nem vehetik el a szívünkből.

-nyilatkozta Negin Khpelwak, a 22 éves karmester a TheJakartaPost.com cikkében.

Zarifa Adiba, a másik karmester elmondta: otthon mindannyian félelemben élnek, titokban kell tartaniuk azt, hogy zenélnek, ugyanis őket és családjukat is atrocitások érhetik, ha kiderül foglalkozásuk.

Afganisztánban a tálib vallási fanatizmus elterjedése óta a nők nem zenélhetnek nyilvánosan. Azzal, hogy a Zohra külföldön koncertezik, az afgán nők elnyomott helyzetére próbálják felhívni a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik