Nagyvilág

A csendőrt meggyilkoló amerikai tinédzserek ügyétől hangos Olaszország

Két amerikai tinédzser végzett egy római csendőrrel múlt pénteken. A fiatalokat elkapták, de egy, a kihallgatásuk előtt készült, az olasz sajtónak kiszivárogtatott kép miatt a rendőri erőszak gyanúja is felvetődik.

A 35 éves Mario Cerciello Regát tizenegy késszúrással ölte meg két Rómában nyaraló kaliforniai tanuló, Gabriel Christian Natale-Hjorth és Finnegan Lee Elder. A fiúk kokaint akartak vásárolni a Trastevere környéken, ám összetört aszpirint kaptak a dílertől, bosszúból elrabolták a férfi hátizsákját és száz dollárt kértek érte. A díler erre értesítette a rendőrséget. Amikor Rega civil ruhában a helyszínre érkezett, az amerikai fiúk késsel támadtak neki. Kórházba szállították, de az életét nem tudták megmenteni.

A két fiút másnap a római Le Meridien Visconti luxushotelben fogták el. Szobájuk álmennyezetében megtalálták azt a 18 centiméteres pengéjű Treknife kést is, amit eredetileg tengerészgyalogosoknak fejlesztettek ki, és amivel leszúrták a csendőrt – írta az Open. A kést valószínűleg a 19 éves Elder vitte be az országba, nem tudni, hogyan és miért.

A csendőr halála megrázta Olaszországot. A férfi 43 nappal a gyilkosság előtt házasodott meg, és közvetlenül előtte tért vissza a nászútról. Sandro Ottaviani rendőrfőnök elmondta az Ansa portálnak, hogy Regát a környéken mindenki ismerte, segített kórházba vinni betegeket, és rendszeresen ételt osztott rászorulóknak.

Az ügy azonban fordulatot vett, miután a Corriere della Sera hétfőn közölt egy képet, amin a 18 éves gyanúsított, Natale-Hjorth látható bekötött szemmel, hátrakötött kezekkel, összegörnyedve a kihallgatása előtt. Noha a körzet kapitánya, Giovanni Nistri azzal nyugtatott, hogy a fiú szemét legfeljebb 4-5 percre kötötték be, és csak azért, hogy ne lássa a monitort, illetve az üggyel kapcsolatot dokumentumokat, sokan rendőri túlkapásról beszélnek. A fiú szemét bekötő csendőrt szolgálaton kívül helyezték, és valószínűleg ez lesz a sorsa annak is, aki a képet készítette.

Az amerikai fiú védőügyvédje, Emiliano Sisinni azzal érvel: „Még egy rendőr halálának pillanatában sem engedheti meg azt magának az állam, hogy ne tartsa be a törvényeit.”

Más véleményen van az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini, aki a Twitteren közölte véleményét: szerinte az egyetlen áldozat a 35 éves rendőr, és az elkövetőknek egész életükben bűnhődniük kell tettükért.

Mario Cerciello Regát hétfőn ugyanabban a templomban búcsúztatták, ahol szűk másfél hónappal korábban az esküvője volt.

Kiemelt kép: Mario Cerciello Rega temetetés. Fotó: Eliano Imperato / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik