Nagyvilág

Trump szerint kacsa a vizsgálat ellene

Az amerikai elnök úgy vélte, Robert Mueller rémes munkát végzett.

Donald Trump teljes kudarcként értékelte a volt különleges ügyész szerdai képviselőházi meghallgatását. Az elnök szerint világos, hogy az oroszokkal való összejátszás gyanújával ellene lefolytatott vizsgálat nevetséges kacsa volt.

Robert Mueller meghallgatáson az általa vezetett vizsgálatról azt  mondta: az orosz kormány szisztematikusan beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba, de a vádemeléshez nem volt elég bizonyíték  arra, hogy Trump kampánystábja összejátszott az oroszokkal, és arra sem, hogy az elnök akadályozta a vizsgálatot. E vád alól azonban nem is tisztázták Trumpot.

Az elnök egy nyugat-virginiai kampányrendezvény előtt reagált a  vádra, hogy összejátszott Moszkvával a választási győzelemért. Azt mondta: a demokratáknak

eddig sem volt semmijük, ezután még a semminél is kevesebbjük van.

Szerinte Mueller „rémes munkát” végzett. Ismét azt mondta, hogy hosszú időn át „boszorkányüldözés” folyt ellene, ez már „mindenki számára világos”. A republikánusoknak jó, a demokratáknak lesújtó napjuk volt. A Demokrata Párt romokban van,  Mueller meghallgatása a kárukra lesz a 2020-as elnökválasztáson.

A volt különleges ügyésszel ellentétben nem hiszi, hogy vádat emelhetnek ellene mandátuma lejárta után. Szerinte semmi rosszat nem tett. A meghallgatáson egy demokrata párti képviselő kérdésére Mueller igennel felelt arra, hogy vizsgálatuk alapján vádat lehet-e emelni Trump ellen, hivatali ideje lejárta után.

Az elnök, aki Mueller nyolc órás meghallgatását folyamatosan a Twitteren kommentálta, rögtön a meghallgatás befejezése után azt írta: „nagy erő az igazság”. Következő bejegyzésében az őt bíráló filmrendező, Michael Moore Twitter-bejegyzését osztotta meg. Moore szerint a volt különleges ügyész

törékeny öregember, aki képtelen emlékezni dolgokra, összezavarodik, nem hajlandó válaszolni lényegi kérdésekre.

A Demokrata Párt vezető képviselőházi politikusai szerdán este sajtóértekezletet tartottak. A házelnök megkerülte a kérdést, hogy a képviselőház megindítja-e az elnök alkotmányos felmentésére irányuló eljárást (impeachment).

Még mindig van néhány jelentős ügyünk a bíróságokon (…) És a bíróságokon fogunk megküzdeni az elnökkel

– mondta Nancy Pelosi. Ugyanakkor Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke azt mondta, a testület bírósághoz fordul, hogy hozzáférhessen a Mueller-jelentés egészéhez, büntetés terhe mellett beidézi a Fehér Ház volt jogi tanácsadóját is. A konkrét okról nem beszélt, de nagyon fontosnak nevezte Donald McGahn meghallgatását. Nadler már korábban is beidézte McGahnt, de ő Fehér Ház tanácsára nem jelent meg a bizottság előtt.

Adam Schiff, a hírszerzési bizottság vezetője azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak erősítenie kell védelmét a 2020-as választások idejére, mert az oroszok beavatkoznak a következő elnökválasztás folyamatába. Meghallgatásán Robert Mueller egy kérdésre azt válaszolta, ő is arra számít, hogy az oroszok ezúttal is beavatkoznak, megpróbálják befolyásolni a választást. Tom Perez, a Demokrata Országos Bizottság (DNC) elnöke a Fox televíziónak azt nyilatkozta: a képviselőháznak folytatnia kell a vizsgálódást. (mti)

Robert Muellerék nem mentették fel Trumpot
A Trump ellen vizsgálódó különleges ügyészt több órán át faggatták a kongresszusban nyomozásának eredményeiről.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik