Nagyvilág

Rehabra küldenék az olaszok a mobilfüggő tiniket

Egy olasz kormánypárti politikus benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely szerint a telefonfüggőséget ugyanúgy kellene kezelni, mint minden más függőséget. A populista 5 Csillag Mozgalom politikusa, Vittoria Casa azzal indokolta a törvény benyújtását, hogy szerinte egyre aggasztóbb a tinédzserek mobilfüggősége.

Casa úgy érvelt, hogy a lájkok ugyanúgy dopamintermelést váltanak ki az agyban, mint a szerencsejátékozás.

A törvényjavaslat egy kutatást is idéz, amely szerint tízből nyolc olasz tini retteg attól, hogy elveszíti a telefonját, és így a kapcsolatát az internettel. Ennek a félelemnek már rendes orvosi neve is van, nomofóbiának hívják, amit a „no mobile phobia” angol kifejezésből rövidítettek.

A törvényjavaslatról beszámoló lapok szerint az olaszok odáig is elmennének, hogy egészségügyi központokba küldenék a telefonfüggőek, hogy ott leszoktasák őket a folytonos mobilozásról. Akár csak egy rehabon a kábítószerekről, vagy az alkoholról.

Ehhez hasonló rehabilitációs központok egyébként már léteznek: 2013-ban például a Nagy-Britanniában nyitottak egy központot, ahol a Candy Crushról szoktattak le embereket.

Kiemelt kép: GODONG / BSIP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik