Nagyvilág

Kelet-Kínában árvíz, az USA-ban hőhullám szedi az áldozatait

Heves esőzések okozta árvíz ejtett csapdába több tucat kirándulót a kelet-kínai Csiangszu tartományban, négyen meghaltak, 23 embert pedig eltűntként keresnek – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a helyi hatóságok hétfői közlését idézve.

A tartomány katasztrófavédelmi hivatala arról számolt be, hogy a vasárnap délután kezdődött intenzív esőzések következtében három turistacsoport, összesen 285 ember rekedt a Jicsun városhoz tartozó hegyvidéki területen. Az egyik, 252 kirándulóból álló csoport tagjai közül hárman meghaltak, négy ember pedig eltűnt, míg egy másik, 19 fős csoporttal teljesen megszakadt a kapcsolat. A hatóságok egy több mint ötszáz fős mentőalakulatot küldtek a helyszínre a bajbajutottak megsegítésére.

Az árvízvédelmi hatóságok adatai szerint az esős évszakban áprilisi kezdetétől június végéig 83 ember életét követelték az árvizek és földcsuszamlások, több mint 6,7 millió ember lakóhelyét érintették, és mintegy 10 milliárd jüan (421 milliárd forint) közvetlen gazdasági kárt okoztak.

Mindeközben az Egyesült Államok keleti partvidéke hőhullámtól szenved, több helyen a 40-43 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet. 

Az országos meteorológia szolgálat hőségriadót adott ki Texastól az Ohio-völgyig és a Nagy Tavak vidékétől az Egyesült Államok keleti partvidékéig.

A CBS televízió jelentése szerint a Dél-Karolinától az északi Maine államig terjedő és mintegy 150 millió embert érintő kánikula vasárnap négy ember halálát követelte: négyen hunytak el Maryland államban, egy halottja pedig Arizonában van a hőségnek. New Hampshire-ben hegymászókat kellett menteni, mert rosszul lettek a melegtől.

Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Washingtonban a 40 Celsius fokot is elérte, sőt meghaladta a hőmérséklet, de Washingtonban a magas páratartalom miatt ennél is melegebbnek érezték a levegőt az emberek. A városvezetők mindenütt arra intettek, hogy a szokásosnál több folyadékot kell fogyasztani, New Yorkban mintegy 500 olyan helyiséget nyitottak, ahol a melegtől szenvedők hűsölhettek és ingyen vízhez juthattak.

Strandolók New York-ban 2019. július 20-án, háttérben a Robert F. Kennedyről elnevezett híd. Europress/Johannes EISELE/AFP

New Yorkban lefújták a Central Parkba tervezett triatlon-versenyt. Washingtonban Muriel Bowser polgármester elrendelte a városi uszodák és a parkok nyitva tartását késő estig. Bostonban a helybéliek ingyen használhatják a városi uszodákat.

Az északkeleti és általában hűvösebb éghajlatú Vermont és New Hampshire államokban szintén hűsölésre alkalmas központokat nyitottak. Dél-Dakotában és Kansas állam déli vidékén több helyen megolvadt az aszfalt, utakat kellett lezárni. Wisconsin állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett. Több amerikai lap is jelentette, hogy New Jersey államban a Navesink folyó feletti felvonóhidat le kellett zárni, mert a hőség kitágította a fémet, és emiatt a szerkezet elakadt.

A massachusettsi Braintree városka rendőrsége a Facebook-oldalán humoros közleményben kérte a bűnözőket, hogy a hőség miatt

minden bűncselekményt halasszanak hétfőre.

A meteorológusok előrejelzései szerint a kánikula ezen a héten véget ér, előreláthatóan kedden már hideg légtömegek érkeznek Kanada felől.

(MTI)

Kiemelt kép: árvíz a kínai Dazhou városában, Europress/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik