Nagyvilág

65-tel repesztett egy e-biciklis Bécsben, lekapcsolták

Tavaly már minden harmadik eladott, új kerékpár elektromos meghajtású volt Ausztriában. A halálos balesetet szenvedő kerékpárosok között is egyre nagyobb számban vannak e-biciklisek — írta meg az osztrák DerStandard.

A lap szerint múlt héten egy e-biciklis 65 kilométer/órás sebességgel közlekedett az osztrák fővárosban, ráadásul sisakot sem viselt. A sebességhez még csak tekernie sem kellett, a házilag átalakított e-kerékpárban egy olyan eszközt találtak, amivel lehetséges lett volna akár 70 kilométer/órás  sebesség elérése is. A kerékpárost a rendőrség járőrei vették észre.

A rendőrség szerint az átalakított e-bringa teljesítménye miatt motorkerékpárnak minősül, erről a tulajdonosnak kellett volna bejelentést tennie és az ezzel járó további közelezettségeket vállalnia.

A lap szerint elképzelhető, hogy egyedi esetről van szó, az viszont tagadhatatlan, hogy az elektromos kerékpárok egyre fontosabb szerepet játszanak a közutakon és a túraútvonalakon is. Az üzlet mindenesetre virágzik: az osztrák Traffic Club szerint míg 2008-ban csak 8000 e-kerékpárt adtak el Ausztriában, addig 2018-ra már mintegy 150 000 e-kerékpár szelte az utakat az országban. A Sporteszközgyártók Szövetsége (VSSÖ) szerint tavaly összesen 457 000 kerékpárt adtak el kiskereskedőknek, így a piac 33 százalékát már az elektromos biciklik teszik ki.

A lap információi szerint 2018-ban az osztrák utakon elhunyt kerékpárosok 42,5 százaléka elektromos eszközt használt.

Kiemelt kép: Bernd Thissen/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik