Nagyvilág

55 éves férfi okozhatta az erdőtüzet Portugáliában

A portugál rendőrség őrizetbe vett vasárnap egy 55 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ő okozta az ország középső részén, Castelo Branco környékén második napja tomboló erdőtüzeket.

A rendőrség szűkszavú közleménye szerint a gyanúsított tüzet rakott a fenyőerdőben, és csak a helyi tűzoltók gyors közbelépésének köszönhető, hogy a tűzvész nem öltött nagyobb méreteket.  “A gyanúsított cselekedetével emberéleteket, otthonokat és erdős területeket tett ki veszélynek” – áll a rendőrségi közleményben.

Röviddel a közlemény megjelenése előtt Eduardo Cabrita belügyminiszter azt közölte, hogy a hatóságok nyomozást indítottak, mert furcsának találták, hogy egyszerre több helyen, ugyanabban a térségben és nagyjából egy időben, helyi idő szerint 14.30 és 15.30 között lobbant lángra az erdő.

Szombat délután keletkezett három tűzgóc a fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco közelében. Vasárnap délutánra a három közül két helyen a tűzoltóknak sikerült megfékezniük lángokat, de a harmadikon – Vila de Rei közelében – egyelőre csak a lángoló terület hatvan százalékát tudták eloltani. Az erdőtűz délnyugat felé, Santarém irányában terjed. Egy falut részben ki kellett üríteni.

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint a lángok oltásában 1275 több tűzoltó, 381 tűzoltóautó és tizennégy helikopter vesz részt. Nehezíti a dolgukat az erős szél és a harmincöt fokos meleg. A katonák lánctalpas járműveikkel tisztítják meg az utakat a tűzoltókocsik előtt, és mobilkonyhákat létesítettek, hogy ellássák élelemmel a bajba jutottakat.

Az erdőtűzben 12 civil és nyolc tűzoltó megsérült, egyikük állapota válságos, őt súlyos égési sérülésekkel szállították helikopterrel egy lisszaboni kórházba.

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy 2017 júniusában a mostani tűzvész keletkezésének helyétől mindössze húsz kilométerre, Pedrogao Grande közelében is súlyos erdőtűz pusztított, amelyben 64 ember halt meg és több mint 250-en megsérültek.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/LUSA/Paulo Novais

Ajánlott videó

Olvasói sztorik