Nagyvilág

Greta Thunberg környezetvédő aktivista kapta a Szabadság-díjat

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista vehette át vasárnap Franciaországban a Szabadság-díjat, amelyet a normandiai partraszállás emlékére és szellemiségének megőrzésére alapítottak. A díjat második világháborús veteránok jelenlétében adtak át a normandiai Caen városában.

A 16 éves diáklány a díjjal járó 25 ezer eurót négy olyan szervezetnek ajánlotta fel, amelyek szerinte “az éghajlatigazságért és azért dolgoznak, hogy segítsék az olyan déli országokban élőket, akiket már érint az ökológiai és éghajlatváltozás”.

A díjátadón több második világháborús veterán is megjelent, köztük a francia Léon Gautier és az amerikai Charles Norman Shay, a díj két fővédnöke.

Katonaként a szabadságért és azért harcoltam, hogy Európa felszabaduljon a náci megszállás alól 75 évvel ezelőtt. De mindennek semmi értelme nincs, ha az anyaföldünk alapjaiban sérül és a civilizációnk összeomlik a nem megfelelő emberi viselkedés miatt

– mondta a francia hírügynökségnek az amerikai veterán, aki nagyon boldognak nevezte magát amiatt, hogy “a fiatal nemzedék egy ilyen nemes célért küzd”.

Greta Thunberg elmondta: felejthetetlen napot töltött együtt az amerikai veteránnal a normandiai Omaha Beachen, az 1944-es amerikai partraszállás egyik legfőbb helyszínén.

A legkevesebb amit a tiszteletükre tehetünk az, hogy megállítjuk annak a földnek a pusztítását, amelyért Charles, Léon és társaik harcoltak, hogy minket megmentsenek

– hangsúlyozta a fiatal aktivista.

“Hétmillióan halnak meg évente olyan betegségekben, amelyeket a környezetszennyezés okoz. Csendes háború folyik. Az ökológiai és éghajlati katasztrófa és a tömeges migráció, az éhezés és a háború közötti kapcsolat még sok ember számára nem egyértelmű. Ezen változtatni kell” – tette hozzá.

Az aspergeres lány, aki figyelmeztet, hogy lángol az otthonunk
A 16 éves Greta Thunberg tavaly nyáron kezdett tüntetni a klímavédelem fontosságáért, fél év elteltével pedig úgy tűnik, nem adja fel, amíg a világ vezetői meg nem hallják követeléseit.

Greta Thunberg alapította  a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért.

Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.

A Szabadság-díjat internetes szavazás alapján a világ minden táján élő fiatalok ítélik oda.

Kiemelt kép: Michel Stoupak/NurPhoto / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik