Nagyvilág

A rendőrség azt hitte, legyőzte az internet sötét oldalát, pedig dehogy

Nemzetközi együttműködéssel folytatott titkos nyomozás révén felszámolták a világ egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portálját és letartóztatták feltételezett üzemeltetőit, három német férfit – közölték idén májusban német illetékesek. A Wall Street Market elnevezésű platform felszámolása egy fedett nyomozók közreműködésével folytatott nemzetközi eljárással sikerült. A WSM-en legfőképpen kábítószerrel – a többi között kokainnal és heroinnal -, lopott adatokkal, hamisított dokumentumokkal és kárt okozó szoftverekkel kereskedtek a darkweben. (A darkweb az internetnek a névtelenséget biztosító speciális technológia révén főleg bűnözők által használt része).

Néhány héttel a platform felszámolása után azonban mintha mi sem történt volna, és újra virágzik az illegális kábítószer-kereskedelem a darkweben – írja a Vice. A lapnak nyilatkozó névtelenségbe burkolózó felhasználók arról számoltak be, hogy a rendőrségi akció után érezhető volt ugyan némi fennakadás, de néhány héten belül újabb platformok alakultak, ahol ugyanúgy megtalálhatók voltak az eladók és vevők a rendőrség által lekapcsolt oldalakról. Egyikük azt mesélte, hogy a Galstonbury fesztiválra gond nélkül be tudta szerezni kábítószer-adagját a darkweben.

A rendőrségi nyomás ellenére a darkweb népszerű gyűjtőhelye, ahol a látogatók kommunikálnak egymással, és megvitatják például a beszerzett kábítószereket és a terjesztőket, szintén működik.

Mindezek ellenére Lawrence Gibbomf, az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnügyi Ügynökségének szakértője a Vice-nak azt mondta, a nyomozóknak sikerült jelentősen megzavarniuk azok tevékenységét, akik a darkweben árulják a drogot, és tovább folytatják az internet sötét oldala elleni küzdelmet.

Kiemelt kép: Lino Mirgeler/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik