Nagyvilág

Rendszerhiba nélkül is meghalnak az emberek

Ezek lehettek a román egészspénztár szóvivőjének utolsó szavai. A kormányfő nem értékelte cinizmusát.

A romániai magyar hírportálok szerint Romániában több mint két hete nem működik az egészségügyi informatikai rendszer. Ez komoly fennakadásokat okoz a betegellátásban. Az informatikai rendszer meghibásodása visszatérő gond az orvosoknál, de eddig ezért senkit nem vontak felelősségre.

Most viszont Viorica Dancila kormányfő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökének és szóvivőjének menesztését kérte Sorina Pintea egészségügyi minisztertől.

A miniszterelnök azért döntött így, mert Daniel Osmanovici szóvivő szerdán egy rádióinterjúban a rendszer meghibásodásáról úgy nyilatkozott, hogy

az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is.

A kormányfő szerint a szóvivőt szavai, az elnököt a rendszerhiba  miatt kell meneszteni. Mint mondta, ki kell vizsgálni, mi okozta a 100 millió eurós informatika rendszer újabb meghibásodását, és intézkedni, hogy az ne ismétlődhessen meg.

Daniel Osmanovici közben elnézést kért kijelentéséért, elismerte tévedését. Facebook-bejegyzésében azt írta, felháborította az újságíró spekulációja, hogy az online platform ideiglenes hibája miatt emberek halhatnak meg, ezért reagált helytelenül, empátia nélkül. (Főtér.ro., Transindex.ro, Maszol.ro)

Kiemelt kép: Daniel Osmanovici/Facebook 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik