Nagyvilág

Ursula von der Leyen elárulta aranyszabályát

Szerinte az emberek azt várják a politikusoktól, hogy nagyratörő célokat tűzzenek ki, valósítsanak meg.

Az Euronews brüsszeli tudósítójának Ursula von der Leyen a megválasztása után azt mondta, nagyon megkönnyebbült. Mint mondta, 13 napja bármilyen többség nélkül kezdett neki.

Az Európai Parlament azt mondta, hogy meg akarnak ismerni.

Most nagyon boldog,

hogy meg lehetett győzni a képviselők többségét.

Szerinte az, hogy csak kilenc képviselőn múlt megválasztása nem okoz újabb politikai zűrzavart. A negyedik legnagyobb frakció, a Zöldeké nem voksolt ugyan rá, de a szavazás után támogatásáról biztosította.

Az Európai Bizottság első női elnöke szerint nem tett túl nagy ígéreteket azért, hogy elnyerje a frakciók támogatását, például azzal, hogy az egész EU-ra kiterjedő minimálbérről, az EU klímasemlegességéről beszélt. Szerinte az emberek azt várják el a politikusoktól az EU-ban, hogy nagyratörő célokat tűzzenek ki, valósítsanak meg.

Van nekem egy aranyszabályom, hogy nagyon pragmatikusnak, nyitottnak és konstruktívnak kell lennem. Így fogom kezelni az Európai Unió 28 tagállamának kormány- és államfőit és a kormányokat

– mondta arról, miként viszonyulna Boris Johnsonhoz, mint lehetséges brit miniszterelnökhöz.

Európa leggyengébb vezetője lett Ursula von der Leyen
A szélsőjobb és a Fidesz szavazatai nélkül meg sem választották volna, de a DK és a Momentum is támogatta. Mit jelent az, hogy ilyen gyenge felhatalmazással vág neki a munkának az Európai Bizottság elnöke?

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen távozó védelmi miniszter, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a heti kormányülésen a berlini kancellári hivatalban. MTI/EPA/Clemens Bilan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik