Nagyvilág

Hétmillió embert fenyeget az árvíz Indiában és Nepálban

A Dél-Ázsia-szerte pusztító áradásoknak és földcsuszamlásoknak eddig mintegy 200 halálos áldozatuk van, a monszunesők keltette árvizek összesen mintegy hétmillió embert érintenek Indiában és Nepálban - közölték helyi tisztviselők kedden, hozzátéve, hogy az esőzés időközben némileg enyhült.

Az északkelet-indiai Asszám államban a legsúlyosabb helyzet, a monszun 4,3 millió embert érint – beleértve azokat, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek, otthonukban rekedtek vagy károk keletkeztek termőföldjeiken. Az áradások a mintegy 31 milliós népességű állam 33 körzetéből 30-at érintenek, nagyjából 83 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, őket a kormány által létrehozott 494 átmeneti tábor valamelyikében helyezték el.

A kelet-indiai Bihar államban becslések szerint 2,5 millió embert érint a nagyobb folyók áradása.

Hét indiai államban legutóbbi jelentések szerint eddig összesen 82 ember vesztette életét a monszunesők okozta árvizek következtében július 10-e óta. A halálozások főként vízbefúlás, esőzéssel összefüggő balesetek, valamint épületösszeomlások miatt következtek be.

PUNIT PARANJPE / AFP / Europress

A szomszédos Nepálban legkevesebb 78 ember vesztette életét, és további 32 személyt eltűntként tartanak nyilván. Helyi hatóságok közlése szerint az esőzés csillapodás után kezdetét veszi az érintettek segélyezése, valamint a károk felszámolása, közte a földcsuszamlások miatt eltorlaszolt autópályák eltakarítása. Az ázsiai országban 16 ezer családnak kellett elhagynia vízzel elárasztott házát.

Az Indiától északkeletre elhelyezkedő Bangladesben mintegy egyharmada jelenleg víz alatt áll. Az országban az esőzések következtében 44 ember – köztük 18-an villámcsapás miatt – vesztette életét az utóbbi napokban. Beszámolók szerint a viharok rohingja menekülteket elszállásoló táborokat is érintettek.

A vitatott hovatartozású Kasmír pakisztáni igazgatású részén valószínűleg 24 ember életét oltották ki a heves esőzést követő földcsuszamlások és áradások. Mentőcsapatok továbbra is keresik őket, keddig azonban egyetlen túlélő sem került elő – közölték helyi tisztviselők.

A Dél-Ázsiában júniustól szeptemberig tartó monszunidőszak heves esőzésekkel jár, rendszeresen okoz árvizeket és földcsuszamlásokat. Az emberek millióit érintő természeti csapásokban több százan vesztik életüket évente, és sokuknak kell elmenekülniük lakhelyükről.

Tavaly nyáron Mianmar északnyugati részén a szélsőségessé váló időjárás miatt mintegy 220 ember halt meg.

Kiemelt kép: Caisii Mao/NurPhoto/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik