Nagyvilág

Hamarosan jöhet a bangladesi sziámi ikrek végső szétválasztása

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak: műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, a gyermekek állapota optimális, így hamarosan sor kerülhet a végső szétválasztásukra, közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A Semmelweis Egyetem közleményéből kiderül az is, hogy a két gyermek jól van, de az egyiküknél egyéb szervi eltérést is diagnosztizáltak. A végső szétválasztó beavatkozás az Alapítvány munkatársai által összeállított orvoscsapat segítségével, a gyermekek szülőhazájában lesz.

Az alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében, 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

Megműtötték a fejüknél összenőtt sziámi ikreket Budapesten
Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott sikeres beültetés után.

A műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása 2018-ban történt Bangladesben Dr. Hudák István vezetésével.

Az immár két és féléves gyermekek január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Bemer Miklós

Erre a műtétre, és a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat, magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudják befedni majd az ikreknél.

A magyarországi szakasz a biztonságos kivitelezés miatt volt indokolt.

Jelenleg már oly mértékben sikerült növelnünk a szövettágító implantátumok térfogatát itt Budapesten, amelyre sem hazánkban, sem külföldön nem volt példa, mert korábban elérhetetlennek tűnt ilyen kicsi gyermekeknél

– közölték.

A család visszarepül Bangladesbe, a Dr. Csókay András idegsebész vezette harmadik fázis, a 2019 nyarán esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, és a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a lezajlott szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. Az alapítvány 35 fős magyar missziós csapattal készül, amely 19 orvosból, továbbá 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik