Nagyvilág

Észak-Korea is elismeri Kína emberi jogi eredményeit

Fontos, hiteles kiállás olyan országok nagyköveteitől, mint Szaúd-Arábia, Mianmar, Oroszország vagy Szíria.

Kína jelentős eredményeket ért el az emberi jogok területén 37 ország nagykövete szerint. Közös támogató levelüket egy nappal azután adták ki, hogy 22 másik ország ugyancsak közösen bírálta Kínát, amiért tömegesen tartóztatják le etnikai és vallási kisebbségek tagjait Hszincsiang tartományban – tudósít a CNN.

Szakértői becslések szerint mintegy kétmillió embert, többségükben ujgurokat és muszlimokat zártak átnevelő táborokba a nyugati régióban. Peking tagadja, hogy a létesítményekben kínzás és politikai indoktrináció zajlana, szerintük szakképző központokról van szó, amelyekkel az iszlám szélsőségesség és a terrorizmus ellen küzdenek.

A kínai állami Hszinhua hírügynökség idézi a 37 nagykövet levelét, amely szerint az országot bírálók politikai célból hivatkoznak az emberi jogokra. A diplomaták visszhangozzák a kínai állami média szólamait, elismerésükről biztosítva az ország erőfeszítéseit az emberi jogok védelmében. „Az elmúlt három évben egyetlen terrortámadás sem történt Hszincsiangban” – hangsúlyozzák.

A levél komoly szépséghibája, hogy az aláíró országok jó része maga is hadilábon áll az emberi jogokkal, így Szaúd-Arábia, ahol a rezsim bírálóit bebörtönzik vagy akár kivégzik; Oroszország, ahol Putyin kritikusai ellen ha hatóságok lépnek fel; Mianmar, ahol emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el a rohingja kisebbség ellen; Szíria, ahol az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vet be civilek ellen; vagy Észak-Korea, ahol gulág-szerű létesítményekben őrzik a politikai foglyokat.

ENSZ-vezetők egyébként arra szólították fel Kínát, hogy biztosítson hozzáférést a világszervezetnek a hszincsiangi átnevelőtáborokhoz, hogy kivizsgálhassák az emberi jogsértésekkel kapcsolatos vádakat. (Illusztráció: Europress – STR / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik