Nagyvilág

Egyáltalán nem biztos, hogy a túlnépesedésbe fog belepusztulni a világ

Az ENSZ legfrissebb becslései szerint a világ lakosságának növekedése 2100-ra szinte teljesen meg fog állni. A növekedés motorja Afrika lesz az elkövetkező évtizedben, miközben Ázsia, Európa és Latin-Amerika lakossága lassan csökkenni kezd.

A Föld túlnépesedik, az ebből fakadó éhezés, háború és migráció pedig az egész világunkat destabilizálják majd – az európai migráció felerősödésével mind népszerűbbé váltak azok a nézetek, amelyek hasonló érvelés mentén vetítik előre a civilizációnkra leselkedő veszélyeket.

Ami viszont biztos: a Föld ellátóképessége még messze nincs a maximumom, így elképzelhető, hogy a bolygó a 2100-re becsült közel 11 milliárd embert is képes lenne ellátni. Ha éhezéssel találkozunk, az inkább azért van, mert politikai vagy biztonsági okokból nem jut el az élelmiszer a hiányt szenvedőkhöz. Például mert helyi fegyveres csoportok akadályozzák a segélyek célba jutását (mint Szomáliában történt az 1990-es évek elején), vagy mert a szemben álló felek egyike gátolja az élelmiszer-alapanyagok világpiaci kereskedelmét az adott országba.

Ami a túlnépesedést illeti, az ENSZ World Population Prospects 2019 című előrejelzése szerint csupán

Afrika lakossága növekszik majd dinamikusan: a jelenlegi 1,3 milliárdról 4,3 milliárdra ugrik.

Ez több mint háromszoros növekedés az elkövetkező 80 évben a világ legfejletlenebb, de leggyorsabban fejlődő kontinensén. Európában leginkább csak az erőszak és a migráció kapcsán hallani a kontinensről, ám jelentős mértékű innováció, gazdasági beruházások sora és társadalmi fejlődés is jellemzi a térséget.

Afrikában a népesség-növekedés túlnyomórészt a szubszaharai térségben megy majd végbe, az arabok lakta észak-afrikai régióban – Egyiptom kivételével – már korábban megállt a népességnövekedés. Érdekes módon az elkövetkező évtizedekben csak az észak-amerikai kontinens, illetve Ausztrália és Új-Zéland számíthat biztos növekedésre, de ezekben az országokban a bevándorlás lesz a lakosságszám-emelkedés fő motorja.

A világ legnagyobb és legnépesebb kontinense Ázsia: a jelenleg 4,6 milliárd lakossal rendelkező régió növekedése becslések szerint 2055-ig fog tartani (addigra eléri az 5,3 milliárd lakost), majd elkezd csökkenni. Kína lakosságának növekedése 2031 körül tetőzik, idővel India lesz a világ legnépesebb országa. Peking természetesen már korábban érzékelte a negatívi demográfiai trendeket, feloldották az „egyke” politikát,  vagyis azoknak a családoknak a diszkriminálását, amelyeknél két vagy több gyerek született. Az országban megint megengedett a két gyermek vállalása, amire szükség is lesz, hiszen az urbanizálódó ország ugyanazokkal a problémákkal (elöregedés, munkaerőhiány) fog szembenézni, mint a Nyugat.

Indiában sem fog vég nélkül tartani a növekedés, az előrejelzések szerint ott 2059 körül fogja elérni a csúcsot a lakosság száma 1,7 milliárd fővel, majd ezután indul el a csökkenés.

Fotó: hemis.fr / AFP

A világ legnépesebb muszlim országa Indonézia, amelynek lélekszáma 2067-ben éri majd el a maximumát, 2100 körül 321 millió fő lesz a mostani 274 millió helyett. Az előrejelzések szerint 2100-ra már Pakisztán lesz a legnépesebb muszlim ország a maga 403 millió lakosával.

2100-ban a top tízes lista élén tehát India (1,450 milliárd fő) lesz, Kína (1,065 milliárd fő), Nigéria (733 millió fő), az USA (434 millió fő), Pakisztán (403 millió fő), Kongó (362 millió fő), Indonézia (321 millió fő), Etiópia (294 millió fő), Tanzánia (286 millió fő) és Egyiptom (225 millió fő) követi majd.

Ebből a felsorolásból látszik, hogy Afrika kulcsszerepet játszik majd a növekedésben. Amíg jelenleg Nigéria az egyetlen afrikai ország a top 10-ben, addig 2100-ra már öt ilyen ország lesz. Brazília, Mexikó vagy Oroszország, amelyek ma tagjai ennek a klubnak, a következő évszázadra már kisebb-nagyobb népességcsökkenéssel néznek majd szembe.

Aggodalmak Moszkvában

Európa demográfiai problémái jól ismertek. Legyen szó a magyar kormány családvédelmi programjáról vagy Németország bevándorláspolitikájáról, a közvélekedés szerint a gazdasági növekedés és a kontinens jóléte csak akkor biztosított a jövőben, ha ehhez megfelelő demográfiai potenciál is párosul.

Könyörgünk, szexeljetek polgárok!
Van még honnan meríteni, ha nem elég a gyerekvállalásra szánt támogatás: koncert a libidóért, karhatalmi felügyelet az anyaméh felett, és a munkaszüneti nap, amikor a nemzés az egyetlen feladat.

Oroszországban még súlyosabb a helyzet. Már a Szovjetunió felbomlása előtt csökkenni kezdett a birodalom szláv lakosságának száma, miközben a muszlim közösségeké a Kaukázásuban, de főleg Közép-Ázsiában robbanásszerűen nőtt. A Szovjetunió felbomlása elvileg megszabadította Moszkvát ettől a „demográfiai bombától”, de a gazdasági és társadalmi átalakulás, az életszínvonal csökkenése olyan válságot idézett elő, ami a lakosság további csökkenésével járt. Ez a folyamat csak 2008-ban állt meg, amikor a putyini konszolidáció és a magas olajáraknak köszönhetően normalizálódott a helyzet Oroszországban.

Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

Demográfiai szempontból ez az állapot 2018-ban ért véget, amikor egy évtized után ismét csökkenni kezdett a lakosság száma. Ebben az évben 180 ezer fővel fogyott a népesség, miközben mintegy 102 ezren vándoroltak be az országba. A nettó csökkenés így 78 ezer fő volt, amit akár jelképesnek is nevezhetnénk az ország 147 milliós lakosságához képest.

Az adatokból azonban látszik, hogy bevándorlás már most is jelentős szerepet játszott a csökkenés mérséklésében. Honnan jönnek a migránsok Oroszországba? Elsősorban azokból közép-ázsiai és kaukázusi országokból, amelyek korábban a Szovjetunió részei voltak, és amelyek muszlim lakosságának növekedését egykor fenyegetőnek találta a szovjet pártvezetés.

Az ENSZ előrejelzése szerint az oroszok azon országok közé fognak tartozni, amelyeket a demográfia csökkenés a legsúlyosabban érint, 2050-re 124 millió, 2100-ra 84 millió főre csökkenhet az ország lakossága, ami már súlyos stratégia problémákat jelenthet az eltartóképesség vagy akár a katonai biztonság fenntartásának kérdésében. Mindezt tetézheti, ha a környező ex-szovjet országokban beindul a gazdasági fejlődés, mert akkor ezek a gazdaságok „visszaszívnák” az orosz gazdaságból a saját munkaerőjüket.

Demográfiai válság vagy klímaválság

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a számok csak előrejelzések. Kitörhetnek közben új háborúk vagy járványok, amelyek időlegesen csökkenthetik a lakosság számát valamelyik régióban, nem beszélve az előre nem látható estleges természeti katasztrófákról.

Itt van például a globális felmelegedés problémája, amelynek hatását a hírek szerint jelentős alábecsültük. Érdemes emlékezni, hogy hetekkel korábban a sajtó épp attól volt hangos, hogy 2050-re az ENSZ egy másik testülete, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) a korábbi előrejelzéseknél súlyosabb hatású modelleket állított fel, figyelmeztetve a tenger növekvő szintjére, szárazságokra, pusztító erdőtüzekre és súlyosbodó élelmezési válságokra.

Kiemelt kép: Peter Kneffel/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik