Nagyvilág

Meghalt a több mint tíz évig éber kómában lévő Vincent Lambert

Meghalt Vincent Lambert, a 2008 óta vegetatív állapotban lévő, lebénult francia férfi, írja a Mirror.

Idén májusban írtunk arról, hogy a francia igazságszolgáltatás elrendelte Lambert kezelésének újraindítását, miután a férfi szülei a párizsi fellebbviteli bírósághoz fordultak, hogy tiltakozzanak az orvosoknak a kezelés leállítására vonatkozó döntése ellen.

A beteg anyja, Viviane Lambert üdvözölte a bíróság döntését, míg unokaöccse, Francois Lambert szadizmusnak nevezte, hogy folytatják Vincent mesterséges táplálását.

A beteg kezelőorvosa, Vincent Sanchez május 10-én közölte a családdal, hogy a május 20-án kezdődő héttől leállítják a kezelést. Ez néhány napon, de legfeljebb két-három héten belül Lambert halálához vezetett volna.

A Reims egyetemi kórházában kezelt és mesterségesen életben tartott férfi orvosai szerint visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani.

A férfi felesége és nyolc testvére közül hatan öt évvel ezelőtt a mesterséges életben tartás leállítását kérték. Ezt a férfi mélyen vallásos, római katolikus szülei viszont a kezdetektől fogva ellenezték.

A férfi egy 2008-as motorbalesetet követően teljesen lebénult. Szinte teljesen eszméletlen volt, de képes volt lélegeztetőgép nélkül lélegezni, illetve időnként mozgatta a szemét. A kórház még 2014 januárjában döntött a kezelés leállításáról, a beteg szülei azonban azonnal a helyi bírósághoz fordultak, amely elrendelte a kezelés folytatását. Anyja akkor azt mondta, Vincent Lambert még „jelen van”, és kommunikált velük.

Kiemelt kép: Europress / HO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik