Nagyvilág

Elképesztő nyugdíjemelés robbanthat politikai bombát Romániában

A világ legfejlettebb államainak büdzséjét is taccsra vágná az ígéret, hogy az idén 15 százalékkal, jövőre 40 százalékkal, 2021-ben pedig 5 százalékkal emelik a nyugdíjakat, ám a román kormánykoalíció ezzel állt elő. Ennek oka az lehet, hogy novemberben államfőválasztást rendeznek, szavazótábora viszont mind kisebb.

A román pártokat jelenleg az érdekli, hogy megnyerjék az államfőválasztást: erre – jelen állás szerint – a Szociáldemokrata Párt, Liberális Demokrata Párt (PSD-ALDE) alkotta kormánytandemnek még a nyugdíjasoknak tett grandiózus voksvásárlási ígérettel, a beígért elképesztő, hetven százalékos emeléssel sincs sok esélye, mivel négy hónappal az elnökválasztás előtt még jelöltje sincs.

Liviu Dragnea, aki kitúrta volna Klaus Iohannis jelenlegi államfőt a székéből, most börtönbüntetését tölti, az új PSD-elnök, Viorica Dăncilă kormányfő hétköznapjait pedig a párton belüli acsarkodások emésztik fel. Ennek ellenére úgy tudni, hogy korrupciós és egyéb botrányokat megúszó Eugen Teodorovici jelenlegi pénzügyminisztert szemelte ki Dăncilă. A napokban egy közös vidéki látogatáson, a fél ország derültségére a kamerák előtt pingpongoztak – az udvartartás egymást taposva kapkodott a melléütött labdákért –, és újabban, az ellenzék által is okos, hozzáértő szakembernek tartott Teodorovici mind gyakrabban pózol nők társaságában a sármos, őszhajú férfi szerepében. Közben az ország gazdasága romokban hever. A szocdem-pótkerék ALDE (amolyan magyarországi KDNP) a felsőház elnökét, Călin Popescu Tăriceanut akarná közös jelöltnek, csakhogy az ország második emberének is meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással, gyakorlatilag bármikor letartóztathatják.

A PSD voksbebiztosító nyugdíjemelésébe egyébként beletenyerelhet még Gabriela Vrânceanu Firea, az ismert és közkedvelt tévériporterből a PSD által Bukarest főpolgármesteri székébe repített politikus, aki az elmúlt hónapokban szembe fordult pártjával. Román elemzők szerint Iohannist nagy eséllyel csak női jelölt győzheti le, ezt pedig Firea is tudja.

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

A november 10-i elnökválasztás első fordulójáig azonban a kormánykoalíciónak szeptemberi hónapra, miként ígérték, már emelt nyugdíjat kellene folyósítani. Ezért aztán most hétfőtől, amikor Iohannis is aláírta az új nyugdíjtörvényt, a PSD nem győzi halmozni a magyarázatokat, mindent megtesznek némi halasztásért. Helyzetüket nehezíti, hogy a román hírtelevíziók, média a parlament folyosóin, kijáratánál, a pártszékházak előtt is megállíthatják a kormányfőt, minisztereket, így

Ioan Budăi munkaügyi miniszter kénytelen volt bevallani, hogy képtelenség szeptemberig átszámolni több mint ötmillió érintett nyugdíját.

A szükséges számítógépes szoftverre csak most írják ki a közbeszerzési pályázatot, ráadásul több száz új embert kell majd felvenni a megyei nyugdíjhivatalokba. Ismerve a romániai közbeszerzési folyamat hatékonyságát, a fellebbezésekkel akár egy év is eltelhet, amíg szerződést kötnek a szoftverfejlesztő céggel. Az aztán további kérdés, mikorra telepítik ezt a megyei hivatalokban, mikor lesz üzemképes a rendszer.

A körülbelül féléves késlekedés oka „természetesen” az ellenzék, amelyik megkérdőjelezte ennek a példátlan emelésnek a forrását, és az Alkotmánybíróságra vitte az ügyet. A PSD-ALDE által bedarált taláros testület visszadobta az ellenzéki kifogásokat, Klaus Iohannis pedig most aláírta a törvényt, arra gondolva, még egy ketyegő bombát tol Dăncilă széke alá. Egyébként a parlamentben az RMDSZ is megszavazta a nyugdíjemelést.

Romániában az idei első negyedévben 1227 lej (82 ezer forint) volt az átlagnyugdíj, ami elmarad a magyarországi átlagtól, amely a Világgazdaság összesítése szerint a 135 ezer forintot közelítette. A szakemberek kiszámolták, amennyiben szeptembertől a nyugdíjasok megkapnák a beígért emelést, az csak idén plusz 8,4 milliárd lej (körülbelül 1,47 milliárd euró) terhet róna a költségvetésre, jövőre plusz 24,8 milliárdot (5,16 milliárd euró), 2021-ben 58 milliárd lej (12,1 milliárd euró) terhet.

Brutális összegekről van szó, forintra átszámítva a nyugdíjemelési ígéret idén 470 milliárd, jövőre 1651 milliárd, azután több mint 3800 milliárd forint pluszkifizetést jelentene.

A 2019-es  büdzsé ilyen többletet nem tartalmaz. A kormány már most is nyakló nélkül bocsátja ki az adósságfinanszírozó államkötvényeket, hogy ki tudja fizetni a közalkalmazotti béreket, és a jelenlegi nyugdíjakat. Csak július 8-án egymilliárd lej értékben, 3,5 százalékos éves kamatra bocsátott ki papírokat. A bankok sorban állnak, a túljegyzés a duplája volt. A hétfői milliárdot várhatóan a mostani fiatalok unokái is törleszteni fogják, hisz csökkennek a külföldi beruházások, a GDP-növekedés alapja pedig a fogyasztás, és nem az egészséges gazdaságnövekedés, beruházások, külföldi tőke becsalogatása.

Nem véletlen, hogy ilyen körülmények között a fő ellenzéki tömörülésnek, a Iohannis mögött felsorakozó Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) esze ágában sincs most megdönteni a PSD-ALDE kormányt – de nincs is elegendő voksa hozzá a parlamentben –, hagyják, hogy belefulladjon saját inkompetenciájukba. 2020-ban nyáron helyhatósági, ősszel általános választások lesznek.

Kiemelt kép:  DANIEL MIHAILESCU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik