Nagyvilág

Hatalmas vihar csapott le Horvátországban

Elképesztő erősségű szélvihar csapott le hétfőn Horvátország szlavóniai részeire. Az egyik legnagyobb horvát lap videót is közzétett az „5. kategóriás hurrikánokhoz hasonlító” viharról, amely valójában inkább egy orkán lehetett.

A vihar hatalmas pusztítást végzett, de szerencsére emberéletet nem követelt hétfőn Horvátország keleti részén, Szlavóniában a Jutarjni List című zágrábi lap szerint.

A lap idézi, hogy mit kiabálnak a Facebookon közzétett felvétel alatt a helybeliek. A pontos szöveg lefordításától itt és most eltekintünk, de magyarul a „… életbe” szófordulattal lehetne leginkább átültetni azt, amit kiáltoznak. A vihart többnyire az amerikai tornádókhoz és 5. kategóriás hurrikánokhoz hasonlították a szlavóniaiak, a híradások szerint.

A valójában inkább orkánnak nevezhető természeti jelenség hatalmas esőzéssel és széllel járt, de emberéletben nem esett kár Slavonski Brod környékén, Brod-Száva-mente megyében. A vihar Davor helységben csapott le a legerősebben, óriási anyagi kárt okozva.

A helybeliek szerint soha nem látott rombolást végzett a szélvihar a kistelepülésen, s most már szerintük Európa egy „tornádóvölggyé” vált.

A hivatalos források szerint Brodi-Száva-mente megyében tényleg hatalmas károkat okozott a szél és a heves esőzés. Davorban háztetők és gazdasági épületek sérültek meg, illetve fák dőltek ki. A megye más részeiről súlyos károkat jelentettek: Davoron kívül Okučaniban, Stara Gradiškában, Brebrinában és Slavonski Brodban is történtek káresemények. Az áramszolgáltatás is megszakadt a térségben egy időre, miután a vihar póznákat is kidöntött.

Kiemelt kép: Jaap Arriens/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik