Nagyvilág

Megint letartóztatták a szexuális bűnözőként nyilvántartott milliárdost

A kiskorú lányokat molesztáló Jeffrey Epstein eddig nagyon olcsón megúszta tetteit.

Szombaton letartóztatták Jeffrey Epstein milliárdos üzletembert, akit szexuális bűnözőként tartanak nyilván – számol be az AP hírügynökség. Az amerikai befektetőt, aki korábban Donald Trumpot, Bill Clintont vagy András yorki herceget is barátai közt tudta, várhatóan hétfőn állítják szövetségi bíróság elé Manhattanben. Az AP forrásai szerint az a vád ellene, hogy kiskorú lányoknak fizetett masszázsért, és molesztálta őket.

A 66 éves Epstein azután lett regisztrált szexuális bűnöző, hogy vádat emeltek ellene, amiért kihasznált legalább negyven kiskorú lányt, akiket női kerítők hajtottak fel neki a világ minden tájáról. Az életfogytiglani ítéletet azzal sikerült megúsznia, hogy megállapodott az ügyészekkel: elismerte bűnösségét és vállalta, hogy áldozatainak kártérítést fizet. Csak 13 hónapot kellett letöltenie. A megállapodást ügyészként az az Alexander Acosta felügyelte, aki most munkaügyi miniszter Trump kormányában.

A megállapodás érvénytelenítésére egyébként eljárás indult, miután a Kenneth Marra floridai bíró által hozott ítélet szerint azt egyeztetni kellett volna Epstein áldozataival. Az ügyészek viszont ragaszkodnak a megállapodás fenntartásához, még úgy is, hogy elismerik: nem védték megfelelően az áldozatok érdekeit.

Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor arra szólított fel, hogy ezúttal ne adjanak lehetőséget Epsteinnek arra, hogy óvadékért szabadlábra kerülhessen. „Ez a szörnyeteg szánalmasan enyhe ítéletet kapott korábban, áldozatai pedig nem érdemelnek kevesebbet az igazságnál” – közölte, hozzátéve, hogy az igazság nem a bankszámla méretének függvénye.

Fotó: Rick Friedman/Rick Friedman Photography/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó