Nagyvilág

A jobboldali Új Demokrácia párt alakíthat kormányt Görögországban

Az exit poll felmérések szerint egyértelműen a jobboldali ellenzéki Új Demokrácia párt nyerte meg Görögországban a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokat.

Az Új Demokrácia a különféle kutató intézetek szerint a szavazatok 38-42 százalékát szerezhette meg, míg az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) 26,5-30,5 százalékkal a második helyre szorult. A brit hírügynökség szerint ezzel az eredménnyel a Kiriákosz Micotákisz vezette Új Demokrácia 155-167 helyet, vagyis abszolút többséget biztosíthat magának a 300 fős parlamentben.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 7-én – három hónappal az esedékes időpont előtt – előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) mind az európai parlamenti választásokon, mind a görög helyhatósági választásokon alulmaradt az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttal szemben.

A most 44 éves görög miniszterelnök 2015-ben került hatalomra azzal az ígérettel, hogy szembeszáll a Görögország külföldi hitelezői által előírt megszorító intézkedésekkel, amelyeket a pénzügyi válságba került országnak a mentőhitelek fejében kellett elvállalnia. A Sziriza népszerűségvesztése szorosan összefügg az utóbbi évek megszorító intézkedéseivel, amelyeket a kormánynak végeredményben végre kellett hajtania.

Ciprasz kormányának népszerűségét emellett a tavaly augusztusi, Athén külterületén pusztító erdőtűz „rossz kezelése” is aláásta, a katasztrófában ugyanis 101 ember vesztette életét.

Jelentős társadalmi ellenállást váltott ki a szomszédos Macedóniával kötött megállapodás is, amely véget vetett a hosszú évtizedek óta húzódó névvitának a két ország között, egyúttal szabad utat adott az immáron Észak-Macedónia nevet viselő ország uniós integrációjának.

Kiriákosz Micotákisz által vezetett Új Demokrácia párt, mely az európai parlamenti választásokon közel 10 százalékponttal jobb eredményt ért el a Szirizánál, majd egy héttel később elsöprő győzelmet aratott a görög helyhatósági választásokon.

forrás: mti; kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik