Nagyvilág

Kakaskukorékolás miatt perel egy házaspár Franciaországban

Gazdája szerint az az állat dolga, hogy kukorékoljon.

Rendkívül nagy horderejű ügyet tárgyalnak a nyugat-franciaországi Rochefort bíróságán: a per tárgya egy Maurice nevű kakas kukorékolása.

A BBC beszámolója szerint Maurice a festői Oléron szigetén él, Jean-Louis Biron és Joëlle Andrieux szomszédságában, akik tizenöt éve építettek nyaralót, nyugdíjas korukra pedig oda is költöztek – azt mondják, a csend miatt. A bajok két éve kezdődtek: a házaspár elviselhetetlenül hangosnak találja a korán reggel kukorékoló kakast, de gazdája, az egyébként 35 éve Oléronon élő Corinne Fesseau szerint az állat csak azt csinálja, ami a dolga.

Fesseau-nak támogatói is vannak, akik szerint a kakasok a vidéki élet részei, és ostobaság azt követelni tőlük, hogy ne kukorékoljanak. Bár a csütörtökön kezdődött tárgyaláson sem az egyfajta helyi celebritássá vált Maurice, sem a kukorékolása miatt pert indító szomszédok nem voltak jelen, a bíróság előtt baromfitartók gyűltek össze, kiállva a kukorékoláshoz való jog mellett.

A bíróság várhatóan szeptemberben hirdet ítéletet arról, hogy kell-e valamit kezdeni a kakassal. (Fotó: Europress – XAVIER LEOTY / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik