Nagyvilág

A német közvélemény megosztott von der Leyen alkalmasságával kapcsolatban

A németeknek csak valamivel több mint harmada, 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölte az Európai Tanács az Európai Bizottság élére az európai pártcsaládok valamelyik csúcsjelöltje helyett - derül ki a Forsa közvélemény-kutató szerdai felméréséből.

Az RTL médiacsoport által megrendelt kutatás eredménye azt mutatja, hogy a német választópolgárok fele jobban örülne, ha a német Manfred Weber, az Európai Néppárt korábbi csúcsjelöltje, vagy a holland Frans Timmermans, az európai szocialisták indulója lenne a jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A német közvélemény megosztott von der Leyen alkalmasságával kapcsolatban. A megkérdezettek 47 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter alapvetően képes lesz ellátni a brüsszeli testület vezetésével járó feladatokat, 46 százalék szerint viszont nem.

A legnagyobb arányban a kormányzó konzervatívokkal rokonszenvezők tartják megfelelő jelöltnek a tárcavezetőt; az uniópártok szavazóinak 64 százaléka tartja alkalmas jelöltnek von der Leyent. A leginkább a kormányzó konzervatívoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak választói utasítják el a minisztert; csak 16 százalékuk szerint alkalmas a feladatra.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére, a francia Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnöki posztjára, Josep Borell spanyol külügyminisztert, az EP korábbi elnökét az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára javasolja, Charles Michel belga kormányfőt pedig megválasztotta Donald Tusk utódjának az Európai Tanács elnöki posztján.

Kiemelt kép: FREDERICK FLORIN / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik