Nagyvilág

Vagy te pusztítasz el engem, vagy én téged

Vagy te pusztítasz el engem, vagy én téged

A klímaváltozás miatt egyre kisebb területen osztoznak az állattenyésztő és földművelő népek Nigériában, ez pedig fegyveres konfliktusokat szül.
Fulbe pásztorok terelik az állataikat a nigériai Sokoto városa mellett 2019 áprilisában. Fotó: Luis Tato/AFP

A farmerek földet művelni szeretnének, a pásztorok pedig legeltetni, de nincs elég hely – talán így írható le a legrövidebben annak a konfliktusnak a lényege, amely az utóbbi időben Nigéria egész területén erőszakos villongásokhoz vezetett.

Fulbe pásztor. Fotó: Luis Tato/AFP

Az egyik oldalon a fulbék állnak, akik becslések szerint a világ legnagyobb félnomád népcsoportja. Legalább 17 országban megtalálhatók, a legnagyobb számban (nagyjából 17 milliónyian) Nigériában. Fő kereseti forrásuk az állattenyésztés, az állataikat egyik helyről a másikra terelve legeltetik. Mivel félnek attól, hogy az állataikat ellophatják, a fulbék gyakran hordanak maguknál fegyvert.

Állatvásár Lagosban. Fotó: Florian Plaucheur/AFP

A másik oldalon azok a farmerek vannak, akik állandó lakhellyel és művelhető földekkel rendelkeznek, ilyen például az adara törzs. Mivel számukra ez jelenti a megélhetést, érthető, hogy rossz néven veszik, ha a fulbék állatai odatévednek a földjeikre és lelegelik a terményt.

Fotó: Luis Tato/AFP

A fulbék állatainak is szüksége van táplálékra, mert anélkül elpusztulnak, a klímaváltozás miatt azonban egyre nagyobb füves területből lesz sivatag.

Mohammed Abubakar Bambado, fulbe üzletember ül a trónján, miközben fulbe emberek kérnek tőle tanácsot. Fotó: Luis Tato/AFP

A Human Rights Watch (HRW) 2018-as országjelentésében azt írja, hogy bár gyakran emlegetik vallási konfliktusként az muszlim vallású fulbék és a keresztyén adarák összecsapásait, valójában az erőforrások felett megy a halálos áldozatokat is követelő harc.

Isa Ibrahim 30 éves fulbe pásztor, aki egy legeltetésre létrehozott rezervátumban él, Kachiában. Ibrahim azután érkezett ide, hogy 2011-ben megtámadták a faluját. A rezervátum célja, hogy a fulbéknak legyen olyan helyük, ahol állandóan legeltetni tudják az állatokat, és így elkerüljék a konfliktust a farmerekkel. Fotó: Luis Tato/AFP

Tavaly júniusban a hírek szerint farmerek megöltek öt pásztort, mert állítólag az ő farmjaikon keresztül terelték az állataikat. Erre válaszul a fulbék rátámadtak több falura a térségben, 86 embert megöltek és több százat megsebesítettek, köztük nőket és gyerekeket.

Fotó: Luis TATO/AFP

2018 decemberében Haruna Dogara a helyi templomban vett részt egy zenés-táncos összejövetelen a Kaduna államban található Kutura faluban. Éjjel fél 2 körül valaki lekapcsolta az áramot biztosító generátort, ezért a résztvevők elindultak hazafelé. A templomból kilépve azonnal tüzet nyitottak rájuk fegyveresek.

Fotó: Luis Tato/AFP

Dogara az egyik barátjával megpróbált fedezéket keresni. Lövés érte a karján, a kezén és a lábán, de sikerült elbújnia. A barátja nem volt ilyen szerencsés, őt fejbe lőtték és meghalt. Vele együtt összesen négyen haltak meg aznap este.

Nem minden fulbe foglalkozik állattenyésztéssel, vannak közöttük farmerek is. Fotó: Luis Tato/AFP

A kormány nem csinál semmit, mondta újságíróknak Samuel Augustine, aki angoltanárként dolgozik és azon a decemberi estén megölték a fiát. Kiment a rendőrség, felvette a jegyzőkönyvet, de ezen kívül semmi más nem történt.

Fulbe férfi imádkozik. Fotó: Luis Tato/AFP

A keresztény farmerek azt mondják, hogy a hatóságok a fulbék felé húznak, a pásztorok viszont azt, hogy ők is sérülékenyek és a farmerek bosszújától az ártatlanok is szenvednek.

Fulbe lányok nomád gyerekeknek létrehozott iskolában. Fotó: Luis TATO/AFP

A HRW szerint a kormányzat nem megfelelő válasza hozzájárult a helyzet elmérgesedéséhez: az emberek bizalmatlanokká váltak és úgy érzik, hogy a hatóságok részrehajlók.

Fotó: Luis Tato/AFP

2015-ig, a legutóbbi választásokig, az emberek bizakodók voltak, mondta a Los Angeles Timesnak Titus Dauda, Kaduna állam egyik helyi vezetője. A fulbe származású Muhammadu Buhari azonban se a Boko Haram iszlamista terrorcsoportot nem tudta megállítani, se a pásztorok és a farmerek közötti problémákra nem talált megoldást. Ennek hatására az ország kettészakadt és egyelőre nem látszik a vég.

Nigériai rendőr áll egy fulbék által felgyújtott adara ház romjai között. Fotó: Luis Tato/AFP

Vagy te pusztítasz el engem, vagy én téged,

– foglalta össze tömören a helyzetet Saleh Momale, az egyik olyan szervezet tagja, amelyet a békés megegyezés elősegítésére hoztak létre.

Adara farmer. Fotó: Luis Tato/AFP

Vannak arra utaló jelek, hogy a fulbék és az adamarik értik és megértik, hogy miért dühös a másik oldal, de a kormányzat közbenjárása nélkül aligha lesz javulás.

Monica Gabriel, adara földműves, akinek a faluját megtámadta egy fulbe csoport. Fotó: Luis Tato/AFP
Adara asszony a falujában. Fotó: Luis Tato/AFP
Adarák vasárnapi istentiszteleten. Fotó: Luis Tato/AFP
Fulbe nők mennek haza a földekről. Fotó: Luis Tato/AFP
Olvasói sztorik