Nagyvilág

Salvini: a mentőhajó kapitánya el akart süllyeszteni egy rendőrségi csónakot

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség, miután hajójával kikötött Lampedusában. A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3 kapitánya, Carola Rackete a héten végül úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni. Két hét várakozás után, szombaton az olasz engedélyek hiányban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett. A kapitányt őrizetbe vették, eddig az illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsították., amelyek miatt akár 15 vre is börtönbe kerülhet.

A BBC cikke szerint Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter már azzal is gyanúsítja Rackete-t, hogy mentőhajójával az egyik éjszaka megpróbált elsüllyesztetni egy rendőrségi csónakot. Salvini szerint videó bizonyítja, hogy Rackete olyan emberek életét fenyegette, akik csak a munkájukat végezték.

Ha bebizonyosodik, hogy a kapitánynő valóban megtámadott egy rendőrségi csünakot, további 10 év börtönbüntetésre ítélhetik.

Kiemelt kép: Anaelle LE BOUEDEC / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik