Nagyvilág

Timmermans lehet az Európai Bizottság elnöke

Egy bennfentes illetékes szerint Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén.

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.  A Financial Times brit napilap már pár napja írt arról, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

A Reuters szerint Timmermans jelölését a 28 tagállam vezetőjének vasárnap este rendezett brüsszeli vacsoráján jelentik be.

Frans Timmermans, a szocialisták európia csúcsjelöltje  Orbán Viktor magyar miniszterelnök régi politikai ellenfelének számít, a holland politikus az EP-választási kampány hajrájában az MSZP meghívására járt Budapesten.

(MTI,Reuters, kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik