Nagyvilág

Egy 12 tagú brit család csatlakozott az Iszlám Államhoz, ma mind halottak

A bangladesi származású, de az angliai Lutonban élő és brit állampolgársággal rendelkező Mannan család 2015-ben döntött úgy, elhagyja otthonát, és Szíriába költözik, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Államhoz

Mostanra mind a tizenketten meghaltak. Három férfi az iszlamista terrorszervezet harcaiban esett el, heten – köztük három kisgyerek – légitámadásokban vesztették életüket, a két nagyszülő pedig természetes halált halt. Ők már akkor is betegek voltak, amikor útnak indultak, a családfő, Muhammed Mannan cukorbetegségben, felesége, Minera Khatun pedig rákbetegségben szenvedett.

A család eltűnését Muhammed két, korábbi házasságából született fia jelentette be a rendőrségen, ők szintén Lutonban élnek. Utoljára négy éve látták rokonaikat, mielőtt a család Bangladesbe látogatott. Onnan valószínűleg Törökországba mentek, de már nem tértek haza. Két hónappal később aztán Szíriából jelentkeztek, bejelentve, hogy valamennyien szabad akaratukból csatlakoztak az Iszlám Államhoz, amely „mentes a korrupciótól és az emberek alkotta törvények elnyomásától, és a saría szerint működik.”

Halálukról most az egyik itthon maradt fiú, Shalim beszélt a MailOnline-nak. „Mind meghaltak. Próbáltunk kideríteni, mi és hogyan történt pontosan, de csak ennyit erősítettek meg nekünk Szíriából” – mondta.

Muhammed Mannan 75, felesége 53 éves volt. Gyerekeik és azok házastársai huszonévesek voltak, csak az egyik fiú múlt el már harminc. Az unokák egy-, öt- és tizenegy évesek voltak.

Négygyerekes anya és FBI-tolmács is csatlakozott az Iszlám Államhoz
Miközben Európa megosztott abban, hogy az Iszlám Állam fegyvereseit és családtagjait hazaengedjék-e, az Egyesült Államok csendben megkezdte a bűnösök és a hozzátartozók hazaszállítását.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik